De Erasmus Universiteit en het Erasmus MC wilden samen met de Hogeschool Rotterdam en het Albeda in totaal tweeduizend studenten volgden, vijfhonderd per instelling. De studenten zouden dan  twee keer per week een zelftest doen voordat ze naar college komen. Door middel van een bloedtest zouden de onderzoekers ook kijken of de studenten al Covid-19 hebben gehad, en er zouden bij wijze van steekproef PCR-testen (reguliere ‘GGD-testen’, red.)  gedaan worden om de betrouwbaarheid te testen. Dit zijn medische handelingen en daarom moest het onderzoek eerst langs de commissie.

Het oordeel van de toetsingscommissie liet lang op zich wachten. Waarom dat zo lang geduurd heeft, kan projectleider Paul Goossens niet zeggen. Volgens EUR-woordvoerder Imad El Kaka was het wachten op de uitspraak van de commissie, maar de vraag waarom dat oordeel ruim twee maanden op zich heeft laten wachten beantwoordt hij niet. “Daar kan ik vanwege de beroepszaak geen uitspraak over doen.

‘Learning by doing’

Aanvankelijk dacht Goossens al in maart van start te kunnen, maar dat is meerdere keren uitgesteld. In een interview in EM TV op 25 februari zei hij daarover: “Waar we ons nu vooral op focussen is het vinden van participanten. In de komende weken moet dat gebeuren.” Goossens geeft aan dat het werven van participanten pas kan als de medisch-ethische toets doorstaan is. “Dat noem je learning by doing”, zegt hij. Hij benadrukt wel dat altijd al duidelijk was dat er een ethische toets gedaan moest worden voor het experiment van start kon.

De Rotterdamse onderwijsinstellingen geven nog niet op en zijn nog altijd overtuigd van ‘nut en noodzaak van het onderzoek’, staat in een verklaring op het intranet van de Hogeschool Rotterdam. De instellingen gaan bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO) in beroep. Vanwege het beroep doet de universiteit verder geen uitspraken over de inhoud van het oordeel van het METC.

‘Niet veranderd’

Wel zegt Goossens dat de opzet van het onderzoek niet wezenlijk veranderd is. “Wij staan nog steeds achter de principes van dit onderzoek”, verklaart Goossens. Wanneer het CCMO een uitspraak kan doen over het beroep is Goossens onbekend. “Ze hebben vanwege Covid-19 wel fast tracks, we hopen daarom dat ze zo snel mogelijk ruimte voor ons hebben.”

Tentamen geneeskunde 2

Lees ook

Een coronatest doen voor vertrek naar de campus? 8 vragen en antwoorden over sneltesten

De Erasmus Universiteit start per 1 maart een proef met coronasneltesten voor studenten.…