Waarom voeren jullie deze proef uit?
“Ons onderzoek draagt eraan bij om meer fysiek onderwijs mogelijk te maken. Als we weten hoe betrouwbaar deze sneltesten zijn dan kunnen ze straks wellicht op grotere schaal worden ingezet.”
Hoe ziet de proef eruit?
“Het doel is om zes weken lang twee keer per week studenten een thuistest te laten doen. De betrouwbaarheid van de thuistesten meten we dan door een deel van de studenten ook een PCR-test te laten afnemen. Daarnaast doen de studenten ook mee aan een gedragsonderzoek.”
Wat willen jullie weten over het gedrag van studenten?
“We willen weten welke invloed het thuistesten heeft op het dagelijks leven van studenten. Denk bijvoorbeeld aan hoe vaak zij met het openbaar vervoer reizen en hoe vaak zij andere mensen zien. Het is belangrijk om daar inzicht in te krijgen.”
Wie mogen er meedoen?
“Er doen in totaal 1500 studenten mee, 500 per instelling. Meedoen is op geheel vrijwillige basis. Welke studenten er worden gevraagd is nog niet bekend. We willen de studenten daar ook zelf bij betrekken dus we gaan daar op korte termijn vragen over uitzetten.”
Hoe ziet zo’n sneltest eruit?
“Er gaat een wattenstaafje in je neus, gelukkig niet zo diep als bij een PCR-test. Vervolgens plaats je het wattenstaafje samen met een vloeistof op een plaatje. Binnen korte tijd volgt dan de uitslag. Meestal duurt dit een kwartier, afhankelijk van de leverancier. Bij een negatieve uitslag kun je dan veiliger het openbaar vervoer in en naar de campus komen.”
Waarom is er gekozen voor twee keer per week thuistesten?
“Het laatste inzicht over thuistesten laat zien dat de testen maar een beperkte tijd geldig zijn, dus je moet ze regelmatig doen. Vandaar dat we nu streven naar twee keer thuistesten per week. Als studenten dan op maandag negatief testen, kunnen ze bijvoorbeeld op maandag en dinsdag naar de campus komen. Vervolgens doen zij op woensdag weer een nieuwe test.”
De proef zou volgende week al beginnen. Wat moet er nog gebeuren?
“Waar we ons nu vooral op focussen is het vinden van participanten. In de komende weken moet dat gebeuren. Daarnaast moet op korte termijn de projectorganisatie worden opgebouwd. Het gaat om verschillende deelprojecten, zoals testlogistiek, privacy en regelgeving, en gedrag en communicatie. Die moeten op een goede manier met elkaar worden verbonden.”
Welke resultaten hoop je te bereiken?
“Ik hoop dat we straks weer allemaal fysiek onderwijs krijgen en dat studenten het studentenleven weer mogen ervaren. En als je het breder trekt, dan denk ik persoonlijk dat laagdrempelig testen op grote schaal uiteindelijk een belangrijke strategie kan zijn in de hele samenleving. Maar het blijft een pilot met een wetenschappelijke insteek en ik durf niet te zeggen wat er precies uit gaat komen en hoe betrouwbaar de thuistesten zijn.”