Vanwaar de focus op vrouwen in de publieke gezondheidszorg?

“Sinds enkele jaren bestudeer ik de devaluatie van het werk van vrouwen en de politiek-economische processen die daarmee gepaard gaan. De uiterst waardevolle bijdrage van vrouwen in de gezondheidszorg in India wordt niet erkend en krijgt ook niet de waardigheid die het verdient, terwijl deze vrouwen een belangrijke rol spelen in wat wij lokale ontwikkeling noemen. Zij werken zeer nauw samen met de plaatselijke bevolking en verzamelen ook waardevolle informatie over de plaatselijke gemeenschappen. Mensen met machtsposities weten echt niet veel van wat er lokaal gebeurt, deze vrouwen in de gezondheidszorg wel.”

Hoe doe je dit onderzoek?

“Het huidige onderzoek is een pilotstudie. De belangrijkste focus ligt op dit moment op het verzamelen van beschikbare informatie over deze werknemers op welke beperkte manier dan ook tijdens corona. Voordat de nieuwe golf het land trof, hielpen twee masterstudenten me om verhalen en ervaringen te verzamelen, meestal via telefoongesprekken. India is een groot land met meer dan 1,4 miljard mensen die in verschillende deelstaten wonen, waarbij elke deelstaat zijn eigen ervaring met de pandemie heeft. Ik probeer me te concentreren op twee locaties die heel verschillende verhalen hebben, namelijk Delhi en Kerala, de staat waar ik vandaan kom.”

Rory de Vries – Levien Willemse

Read more

Deze onderzoeker werkt aan een neusspray die tijdelijk beschermt tegen corona

Naar een drukbezocht concert gaan zonder bang te hoeven zijn voor besmetting met het…

Dus je hebt ook een persoonlijke drijfveer in dit onderzoek.

“Absoluut, ja. Ik scheid mijn academisch werk niet van mijn eigen sociaal-politieke interesse. Ik wil juist een duidelijke link leggen tussen die twee.”

Er is momenteel een ernstige golf van coronabesmettingen in India. Hoe beïnvloedt dat het onderzoek?

“Dit is geen goed moment voor onderzoek. De zorgmedewerkers helpen wie ze kunnen om te overleven en praten over onderzoek is niet hun prioriteit. Ik kijk met afschuw naar wat er gebeurt. Het is een totaal falen van het systeem. Je kunt alleen maar toekijken. We wisten al dat het systeem kwetsbaar was, maar we hoopten dat het niet tot deze situatie zou komen.”

Met welke problemen kampen medewerkers in de gezondheidszorg in India?

“De last voor de zorgmedewerkers is krankzinnig. Als je een staat hebt die uit elkaar valt met een regering die niet in staat is te presteren, zullen mensen in de zorg het overnemen om levens te redden. Het is net een oorlogsgebied. Deze vrouwen nemen het risico dat zij of hun familie ziek kunnen worden. Ze voelen de verantwoordelijkheid om voor hun gemeenschap te zorgen, ondanks het ontbreken van een goed systeem door de regering. Ze hebben het gevoel dat de regering wegkijkt en volledig faalt om de situatie aan te pakken, samen met de elites die het land kunnen ontvluchten of zichzelf kunnen beschermen.”

Beitske Boonstra 0321-002 – Levien Willemse

Read more

Coronawetenschap: ‘Veel meer mensen vallen tussen wal en schip’

Door de coronacrisis ontstonden in Rotterdam allerlei initiatieven om medebewoners door…

Waarom doen die vrouwen dit werk nog, als de overheid zo slecht in staat is om ze te beschermen?

“Dat komt in grote lijnen omdat in een land als India, waar meer dan 65 procent op het platteland woont, de mensen nog steeds geloven in een collectief gemeenschapsleven en zich verantwoordelijk voelen voor elkaar. Veel van deze vrouwen hebben de ervaring om op die manier te leven en te werken, dus volgen ze het nog steeds. Het is verbazingwekkend dat ze voor hun gemeenschap zorgen, maar het is heel belangrijk dat dit niet wordt geromantiseerd. Deze vrouwen worden gedwongen tot overwerk in uiterst kwetsbare arbeidsomstandigheden, omdat het in grote delen van het land ontbreekt aan een goed en functioneel systeem.”

Hoe is het voor jou persoonlijk om dit onderzoek te doen?

“Ik voel me vaak boos. De mensen in India voelen zich hopeloos en dat is een gevoel dat ik deel. Mensen met macht laten het afweten en hebben het aan de mensen in de gezondheidszorg overgelaten om het op te lossen. Daardoor voelen we ons hulpeloos. India is geen klein land zoals Nederland, één staat in India kan meer mensen tellen dan wat wij hier hebben. In zo’n groot aantal gaan een paar mensen die helpen de zaak niet veranderen.”

Wat hoop je te bereiken?

“Er is een tweeledig doel. Natuurlijk wil ik de bijdrage van deze vrouwen en de hoge prijs die zij betalen erkennen. Tegelijkertijd wil ik dat de staat zich verantwoordelijk voelt, zijn eigen falen inziet en terugkomt met een betere strategie. India is geen arm land, dus het is onnodig dat er zoveel levens verloren gaan. Het is niet zo dat Covid hier sinds vorige maand is. We hebben al meer dan een jaar een pandemie, waar was de Indiase regering mee bezig? De regering moet orde op zaken stellen, zodat meer onnodige sterfgevallen kunnen worden voorkomen.”