Vorig jaar keerden veel hogescholen een eenmalige vergoeding uit, maar ook die varieerde sterk: van 100 tot 200 euro. SaxNow, de nieuwssite van hogeschool Saxion, deed al eerder vergelijkend onderzoek.

Twee euro

“Het gaat om substantieel geld”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep op de nieuwssite van de vakbond. Pogingen om de vergoeding vast te leggen in een cao-afspraak strandden tot nog toe.

Alle hbo-medewerkers zouden volgens hem een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag moeten krijgen. Dat komt overeen met het bedrag dat het Nibud adviseert, exclusief ict-, telefoon- en reiskosten.

Universiteiten

Bij de universiteiten hangt het er ook maar net vanaf waar je werkt, weet bestuurder Jan Boersma van FNV Onderwijs en Onderzoek. Daar krijgt iedereen weliswaar een vergoeding van minstens 25 euro voor internetkosten, ongeacht het aantal werkdagen. Maar er zijn ook universiteiten die 30 of 40 euro betalen, naast (soms) een eenmalige vergoeding die eveneens varieert.

Boersma voorziet dat het wetenschappelijk personeel ook na de crisis vaker thuis zal werken. Dat is een reden temeer om een afspraak in de cao op te nemen. Inzet is, net als in het hbo, een thuiswerkvergoeding van twee euro per dag. “Die vergoeding komt boven op de reiskosten die gemaakt worden en de kosten voor computers, telefoon en goed internet. Verder willen we vastleggen dat de werkgever dezelfde arbo-verantwoordelijkheid voor de thuisplek heeft.”