stemlokaal c-hal tweede kamerverkiezingen 2017 (5)

Lees meer

Uitsmijter, chirurg of socioloog? Zo bereiden stembureauleden zich voor op de verkiezingen

Promovendus Roy Kemmers en student Demi Bosters zijn lid van een stembureau tijdens de…

11.20 uur – Stembureau Polakgebouw – 71 stemmen geteld

“De meeste dromen zijn bedrog, van Marco!!” roept voorzitter Annekris van der Feer. Buiten staat haar collega-stembureaulid druk te gebaren. Collega’s lachen. “We doen hints om de tijd te doden als er geen mensen zijn om te helpen”, verduidelijkt Van der Feer.

Van der Feer is gemeenteambtenaar bij de wijkteams van de gemeente Rotterdam en heeft met haar collega-ambtenaren van de afdeling wijkteams het stembureau in het Polakgebouw ‘geadopteerd’. Dus nu zijn ze gezellig een dagje op de campus. Het is rustig. “In eerdere jaren kwamen op de campus ongeveer negenhonderd kiezers. Dat gaan we, als het tempo van nu aanhoudt, niet halen. We zitten op 71.”

Polak stemmen – 2  Tweede Kamer verkiezingen stemmen
Beeld door: Marko de Haan

Op de grond voor de ingang aan de kant van de Erasmus Plaza is met tape aangegeven waar mensen moeten staan, mocht het druk worden. Maar dat is vooralsnog onnodig. “Normaal stemmen studenten bijvoorbeeld tussen hun colleges door, dat is nu natuurlijk niet. Bovendien er zijn veel meer stembureaus open in Rotterdam, om kiezers te spreiden.”

Ze druppelen mondjesmaat binnen. “De mensen houden zich netjes aan de maatregelen.” Onder begeleiding van stembureauleden komen de kiezers de dag door: “U mag even op de lijn wachten.”; “Hier kunt u uw handen desinfecteren.” Bij het controleren van de identiteit: “Kunt u uw mondkapje even af doen?”

Aan de achterkant van Polak komen stemmers, mét rood potlood, naar buiten. Een medewerker van de Erasmus Universiteit stapt door de schuifdeuren. Hij hoeft zich ‘vanwege eczeemklachten’ niet aan maatregelen te houden zegt hij. De stembureauleden recenseert hij als ‘gewoon, vriendelijk.’ Wie zijn stem kreeg? “Forum, vanwege corona.”

13.15 uur – Stembureau RSC/RVSV – 566 stemmen

In de rij voor het stembureau bij RSC/RVSV is de flared jeans, de witte sneaker van Reebok en vettig achterovergekamd haar oververtegenwoordigd. “É! Char! Moet je zelf eigenlijk een pen meenemen? Nee toch?” klinkt het. Het is gezellig in de rij, maar een aantal is ook ‘low-key’ gespannen. “Voor veel hier is het de eerste keer”, zegt de voorzitter van het stembureau en student Jos Hoogerwerf (24). “Ze maken er meteen een huisuitje van.”

“Het is flink aanpoten”, zegt de voorzitter, die net een pauze houdt. “Gisteren zat ik op het stadhuis en toen hadden we overdag in totaal 300 stemmen. Dat liep ook al lekker door, maar hier hebben we er al 566 in de middag, dus dat is wel van een ander niveau.”

stembureau RSCRVSV Tweede Kamer verkiezingen stemmen
Beeld door: Marko de Haan

Het bestuur van RSC/RVSV is blij dat er leven is op hun terrein. “Eindelijk weer écht iets klaarzetten”, lacht Pita Elhorst, president van RSC/RVSV, die vanochtend om 4 uur de bezorgers van de stembus verwelkomde en ze vanavond laat ook weer zal uitzwaaien. “De gemeente had ons benaderd, omdat ze grote ruimtes zochten.” Het is de eerste keer dat er gestemd kan worden bij het corps. “Wij stelden graag een borrelzaal ter beschikking.”

Daphne Veltien en Kati Hartman, beiden 19 en lid van het stembureau en het corps, schatten in dat 85 procent van de kiezers bij hun stembureau ook lid is. “Of oud-lid,” zegt Veltien. Hoogerwerf: “Net kwam een oud-lid langs dat haar kind ín de sociëteit op de foto wilde hebben. Dat vond ze wel bijzonder.” Hartman: “Het is leuk om weer mensen van de vereniging te zien, we splitsen nu in coronatijd eigenlijk altijd op in de kleinere groepjes.” Het smaakt naar meer. “Nu hopen dat we hier binnenkort weer op het terras kunnen zitten.”

stemlokaal c-hal tweede kamerverkiezingen 2017 (21)

Lees meer

Doorrekening: ov-kaart beknot, beurs via belastingen, halvering collegegeld

De CPB-doorrekening van de verkiezingsprogramma’s levert wat verrassingen op: een…

14.03 uur – Stembureau Erasmus University College – 605 stemmen

In het EUC-gebouw aan de Nieuwemarkt is het lopendebandwerk. De voorzitter van het stembureau heeft eigenlijk geen tijd voor een praatje en werkt routineus de rij af. “Héél even het mondkapje af? Dánk u wel! En dan scan ik uw pas nog even… Goedgekeurd. Super!” Hups, door naar de volgende. De machine hapert even bij iemand met een dubbele nationaliteit. “Mag hij stemmen met een Grieks identiteitsbewijs?” Wat blijkt? Het mag. En door.

Buiten heeft het stembureaulid dat als gastvrouw optreedt meer tijd voor een praatje. Ze probeert met elke kiezer even contact te maken. “Het is voor veel mensen een uitgelezen kans om te kijken hoe dit gebouw er van binnen uit ziet,” lacht gastvrouw Jeannette Baljeu. Ze dist, als een professionele toeristengids, wat leuke feitjes op over het gebouw: “Wist je dat het gebouw uit 1923 komt? Vroeger was het een bibliotheek, daarna een onderwijsmuseum.”

stemmen EUC verkiezingen kiezen Tweede Kamer 2021
Beeld door: Marko de Haan

Baljeu is oud-wethouder in Rotterdam en gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. “Maar dit doe ik als privépersoon en ik sta ook niet op de kieslijst, dus dan kan het wel. Het is belangrijk dat het goed verloopt, zeker nu met corona, en daarom wilde ik graag mijn steentje bijdragen.” De drukte wordt goed in de gaten gehouden. “In een app voeren we in hoe druk het is, op basis daarvan kunnen kiezers bepalen waar ze stemmen”, zegt Baljeu. “Bij het stadhuis en in de bibliotheek is het nóg drukker, dus komen ze hier.”

Dat geldt ook voor de Grieks-Nederlandse jongen, die EUC-student blijkt. Hij woont in Lucia, het studentencomplex van het EUC aan het stadhuisplein. “Bij het stadhuis was het super druk, dus koos ik voor het EUC. Kom ik daar ook weer eens.” Zijn stem ging naar de PvdA. “Goed voor de gezondheidszorg en groen, maar realistisch. Links, maar niet té.”

Lees één reactie