stemmen-tellen crop

Onderdeel van de Special

Tweede Kamerverkiezingen 2021

Op 17 maart 2021 mag Nederland naar de stembus. Waar stemmen je medestudenten op? Welke…

Roy Kemmers, promovendus cultuursociologie aan het Erasmus University College, en geschiedenisstudent Demi Bosters zijn beiden vrijwilliger. Waarom ze een stembureau willen bemannen? “Het is mooi om te kunnen helpen. En aangezien dit jaar specifiek jongeren werden opgeroepen, voelde ik me geroepen”, zegt Bosters. Kemmers: “Het is belangrijk dat het goed verloopt, daar draag ik graag aan bij.”

Kemmers en Bosters hebben allebei een fascinatie voor politiek. Bosters is lid van Jonge Democraten (de jongerenafdeling van D66) en Kemmers onderzoekt tijdens zijn promotietraject waarom mensen op populistische partijen stemmen. “De eerste keer dat ik op een stembureau zat, in 2014, verwachtte ik wel wat observaties te kunnen doen. Boze, of uitgesproken mensen te zien. Maar eigenlijk is het best saai, mensen hechten veel waarde aan het stemgeheim.”

Instantnoedels en handgel

Demi Bosters
Student Demi Bosters.

Bosters: “Ik denk dat mijn fascinatie voor politiek ook vanuit thuis komt. We hebben ’s avonds aan tafel hele politieke discussies. Ik vond het op de middelbare school altijd heel leuk om het tijdens maatschappijleer over politiek te hebben.”

Het is een welkome activiteit buitenshuis, in tijden van computerschermen. “Ik kijk er serieus naar uit”, lacht Bosters. “Fijne afwisseling met achter je laptop naar Zoom staren.” Het is de eerste keer dat ze stembureaulid wordt (en voor de Tweede Kamer mag stemmen). Ze doet het in de stad waar ze opgroeide: Roosendaal.

De Cup-a-soup, instantnoedels en ander voedsel is dit jaar niet het enige dat de gemeente als overlevingspakket op stembureaus uitdeelt. Kemmers: “Handgel, mondkapjes voor de stemmers, chirurgische mondmaskers voor de stembureauleden, spatschermen, looproutes. Iedere stemmer krijgt een eigen potlood. Stemhokjes moeten eens in het halfuur worden schoongemaakt.” Stemmen heeft dit jaar wat weg van een chirurgische ingreep.

Mondkapje

Roy Kemmers
Promovendus Roy Kemmers. Beeld door: EUR / Erik Fecken

Het vergt dit jaar daarom wat meer voorbereiding en moet aan wat meer regels voldoen dan normaal. Er mogen bijvoorbeeld niet meer dan vijf stemmende mensen tegelijk in het stembureau zijn. “Het is een stuk ingewikkelder dan vorige keer”, zegt Kemmers, die de eerste twee verkiezingsdagen voorzitter is van een stembureau in het Westland. “We moeten even afwachten hoe het uitpakt. Ik zit er op de twee rustige dagen, dus dat scheelt. Meestal probeer je er ook een beetje een leuke sfeer van te maken, ik ben benieuwd of dat nu lukt met al die maskers.”

Vanwege corona is ook een extra ‘rol’ gecreëerd, die van gastenontvanger. Deze persoon staat bij de deur, houdt de bezoekersaantallen in de gaten en controleert of iedereen een mondkapje op heeft. Bosters: “Eigenlijk een soort uitsmijter. Die rol heb ik. Een beetje bang voor mensen die hun mondkapje weigeren ben ik wel, maar ik hoop op een leuke dag.”

stemmen-tellen crop

Lees meer

Nieuwkomers Volt, JA21 en Bij1 scoren goed in EM-peiling, maar D66 wint

EUR-studenten en -medewerkers kiezen, net als vier jaar geleden, vaak voor D66, blijkt…