Voor zowel koppels als vrijgezellen is er door corona en bijkomende maatregelen veel veranderd. Het geduld van stelletjes wordt momenteel flink op de proef gesteld en vrijgezellen zien juist weinig kans om elkaar te leren kennen. “Mensen zijn onzeker en gestrest”, legt Van Bohemen uit. “Er bestaan onzekerheden over werk of over of je elkaar wel of niet mag zien en dat zorgt vaak voor problemen. Als een relatie bijvoorbeeld al niet zo goed loopt en er komt ook nog eens veel stress bovenop, dan kiezen koppels er sneller voor om een relatie te verbreken.”
Op elkaars lip
En soms is het tegenovergestelde waar. De crisis kan er ook voor zorgen dat mensen juist sneller gaan samenwonen. “Er is tijdens de lockdown ook heel veel behoefte aan intimiteit. Dat betekent dan wel dat veel koppels een tijd lang dicht op elkaar zitten.” Het alsmaar op elkaars lip zitten heeft volgens Van Bohemen toch een klein voordeel: “Zo zie je wel snel of iemand bij je past.”
Psychologiestudent Laura Laban kreeg een jaar geleden een relatie en een groot deel van de tijd brachten zij en haar vriend samen door tijdens de lockdown. “Ik kreeg een relatie met mijn vriend vlak voor de eerste lockdown”, zegt Laura. “We deden toen nog veel leuke dingen samen.” Maar al snel veranderde de situatie. “Een spontaan middagje samen winkelen zit er niet meer in.”
Maar gaat het niet slecht op relatiegebied, benadrukt Laura. “Eigenlijk gaat het juist heel erg goed tussen ons. Er zijn geen spanningen en we zijn elkaar nog steeds niet zat. Als we twee weken non-stop samen zouden zijn dan zou ik me nog niet ergeren.” Volgens haar blijven er ook genoeg leuke activiteiten over om samen te doen. “We koken vaak samen, bijvoorbeeld. We vinden het ook nog steeds heel leuk om samen te bankhangen.”
Minder daten en seks
Vrijgezellen hebben het ook niet makkelijk. Hoewel studenten meer gebruikmaken van datingapps dan voor de crisis, komt er juist minder vaak een date of seks uit voort, zo blijkt uit een enquête die Erasmus Magazine in december hield. Van Bohemen herkent de resultaten. “Het hele daten ligt op z’n gat. Je kan buiten een wandelingetje maken, maar dat is het wel zo’n beetje. Veel mensen vinden het ook niet prettig om bij iemand thuis af te spreken.”
Eerstejaars sociologiestudent Simon Bank had wel iets anders verwacht van zijn eerste studiejaar, ook als het gaat om de liefde. “Op de middelbare school zeiden vrienden altijd: op de universiteit begint het liefdesleven”, zegt hij. “Maar in de huidige situatie is dat gewoon heel lastig. Colleges vinden plaats via Zoom en je stapt echt niet zo snel op iemand af tijdens een videocall, dat komt raar over.”
Toch heeft Simon door middel van datingapps een aantal dates geregeld, al zagen die er anders uit dan normaal. “Een tijdje terug sprak ik bijvoorbeeld met een meisje af om rond te wandelen in Amsterdam. Maar uiteindelijk hebben we toch besloten het te houden bij die ene date.”
Sweatpants
Als tip voor koppels in coronatijd geeft Van Bohemen mee: “Neem echt de tijd voor elkaar. Kies er eens voor om niet in je sweatpants te gaan zitten. Het helpt om je mooi aan te kleden.” En singles moeten onthouden: “Intimiteit kun je op veel manieren vinden en niet alleen in seksuele relaties. Spreek eens wat vaker af met de vrienden die je al hebt.”
Laura en haar vriend hebben al plannen gemaakt voor Valentijnsdag. “We geven elkaar een cadeautje en gaan lekker samen koken.” Simon is ook van plan iets te ondernemen en volgt de tip voor vrijgezellen van Van Bohemen op. “Ik heb dan wel geen date, maar ik denk dat ik lekker met vrienden ga videobellen.”