Harbour Biomed is het moederbedrijf van Harbour Antibodies, dat in 2006 is opgericht door Grosveld en het Erasmus MC. Harbour Antibodies was wereldwijd het eerste bedrijf dat zogenoemde menselijke zware keten-antilichamen maakte. Het voordeel van dit type is dat ze eenvoudiger te produceren zijn, en meerdere lichaamsvreemde stoffen tegelijk kunnen herkennen.

De productie van zware keten-antilichamen was niet makkelijk, vertelt Grosveld in een interview met Amazing Erasmus MC. Dit type antilichamen komt van nature alleen voor bij kamelen en lama’s. ‘We zijn dus begonnen met een veldje lama’s in de achtertuin van een collega’s. Maar lama’s zijn slimme dieren en herkenden al snel de veearts die bloed kwam afnemen. Ik kan je vertellen: het zijn sterke dieren’, lacht Grosveld. Later stapten de onderzoekers over op muizen.

'Kans op mislukking te groot'

Het Erasmus MC had aanvankelijk een meerderheidsbelang. Nederlandse investeringsmaatschappijen durfden volgens het FD hun geld niet in het bedrijf te steken omdat de kans op mislukking te groot zou zijn. Het bedrijf kwam daarna terecht bij Amerikaanse en Chinese investeerders.

Vier jaar geleden verkocht Erasmus MC al voor zo’n 10 miljoen euro een deel van zijn eigendomsrecht. De hoge opbrengst die het Erasmus MC nu wederom tegemoet kan zien, is te danken aan beleid dat meer dan tien jaar geleden is ingezet. Daarbij bewaken academische instellingen strikter de waarde van hun uitvindingen. ‘We zijn onze rechten veel beter gaan beschermen’, zegt financieel bestuurder Paul Boomkamp tegen het FD.

Vergevorderd stadium

Op het moment van de beursgang bezat het Rotterdamse ziekenhuis nog 4 procent van de aandelen, Grosveld nog 1,5 procent. Het biotechbedrijf heeft nu een beurswaarde van 900 miljoen euro. Het bedrijf heeft nog geen enkel goedgekeurd medicijn, maar er zijn er wel verschillende in een vergevorderd stadium.

Grosveld werkt nog altijd voor Harbour. Eerder dit jaar was hij wereldnieuws met de vondst van een antilichaam dat mogelijk effectief is tegen covid-19. Het medicijn ontwikkelt hij samen met het grote Amerikaanse farmaceut AbbVie verder. Abbvie noemt het antilichaam ‘extreem veelbelovend’.

WhatsApp Image 2020-03-13 at 20.38.54

Lees meer

Vijf hobbels in de weg naar een coronamedicijn

Begin maart maakte Frank Grosveld via EM het nieuws wereldkundig dat er in een vergeten…

Lees één reactie