Karger, zelf masterstudent Finance and Investments, legt via Zoom uit waarom hij deze miniserie maakt: “Ik heb een fascinatie voor het grote ecosysteem van studentenorganisaties hier op de EUR. We hebben er écht veel die actief bezig zijn met het neerzetten van activiteiten. Die grote hoeveelheid ‘succesvolle’ organisaties is een duidelijke meerwaarde voor de universiteit, omdat zij kunnen onderwijzen op gebieden waar de universiteit te weinig aandacht aan geeft.” Tot dusver heeft hij vier oprichters gesproken over hoe ze – mede dankzij S4S – een voet aan de grond hebben gekregen in dat drukke ecosysteem van verenigingen. En er staan meer interviews op de planning.

Wat kunnen studenten leren van deze interviews?

“Motivatie. Het type student dat een organisatie opricht, verschilt namelijk niet enorm van de rest. Deze oprichters waren ook maar gewoon studenten, met ideeën over wat er beter kon op de universiteit. Ik denk dat iedereen weleens denkt over wat er beter kan op de EUR, en dat je in deze interviews ziet hoe het haalbaar is om die ambities te bewerkstelligen. De universiteit staat namelijk open voor innovatie en doet haar best om te ondersteunen bij het uitwerken van innovatieve ideeën.

“Verder laat het zien hoe breed het aanbod van studentenorganisaties is. Als je interesse hebt in onderzoek naar psychedelica en de psychologische effecten daarvan, kun je je dan aansluiten bij een studentenorganisatie die daarom draait. Ondanks het taboe op het onderwerp, valt er vanuit de psychologie veel te zeggen voor meer academisch onderzoek naar die drugs.”

Heb je zelf nog iets opgestoken van deze interviews?

“Ik zit er als projectmanager al vrij dicht op natuurlijk, maar ik kwam er wel achter dat de organisaties nog meer doen dan ik dacht. De oprichters die ik tot dusver heb gesproken, houden zich bezig met onderwerpen van coderen tot public speaking. Doordat we het niet alleen over de organisaties zelf hebben gehad, maar ook de maatschappelijke impact van hun activiteiten, weet ik nu nog iets meer over de disciplines waarop zij zich focussen.” Karger lacht: “Dat ik zelf er nog zo veel van zou leren, had ik ook niet verwacht.”

Wat mist er volgens jou nog in het aanbod van studentenorganisaties op de universiteit?

“Tech is voor mij ontzettend interessant, maar op dat vlak wordt al aardig aan de weg getimmerd door bijvoorbeeld Turing Students. Ik denk dat er vooral meer kan gebeuren rond politiek. Natuurlijk zijn er studieverenigingen die af en toe iets organiseren en zijn er evenementen van Studium Generale, maar dat valt in het niet bij de constante stroom van grote namen die lezingen geven op de Universiteit van Amsterdam, zoals Slavoj Zizek en Jordan Peterson. Een studentenorganisatie die zich volledig focust op het faciliteren van politieke debatten en evenementen zou een aanwinst zijn voor onze universiteit. Daarin kan Students4Students beter begeleiden dan studieverenigingen, omdat wij niet vast zitten aan een bestuur met een eigen beleidsvisie. Als iemand een goed idee heeft, dan kunnen we flexibel daarin ondersteunen en zorgen dat het uitgevoerd wordt.”

Bekijk het interview met de oprichter van het Psychedelic Science Collective Bron: www.youtube.com