Een cursus online lesgeven volgen, video’s bewerken en extra tentamenvragen bedenken: het zijn voorbeelden van een handvol extra taken waar veel werknemers van de universiteit sinds de crisis mee te maken krijgen. “Voor heel veel mensen is er sprake van een zesdaagse werkweek, terwijl ze voor vijf dagen een contract hebben”, zegt Pieterman. “De werkdruk en het werkklimaat zijn problemen die als noodtoestand aangemerkt moeten worden.”
Het zou sterker erkend moeten worden dat het probleem net zo goed onder medewerkers speelt, vindt Pieterman. Aan studenten werd er eerder dit jaar beloofd dat dat het een goed studiejaar zou worden. “Maar dat moet je ook aan je personeel beloven. Het kan niet zo zijn dat studenten wel gerustgesteld worden maar docenten niet.”
Assertiviteitstrainingen en ontspanningsoefeningen
De hoge werkdruk die werknemers ervaren is niets nieuws. Jaren geleden kwam de arbeidsinspectie al langs op de Erasmus School of Law (ESL). Toen bleek dat een derde van de werknemers last had van structurele stress. “Werknemers aan de universiteit krijgen al langer assertiviteitstrainingen of leren om beter om te gaan met spanning door middel van coaching of ontspanningsoefeningen. Wij in EUROPA vinden dat de werkgever in zeer korte tijd goede ondersteuning heeft gegeven.” Toch mist er volgens Pieterman een belangrijk punt in deze manier van aanpak. “Wil je het probleem van werkdruk echt goed oplossen dan moeten we met z’n allen besluiten dat we meer taken gaan afstoten.”
'Huidige vergoeding vangt niet af wat je extra moet doen'
Juup Essers, universitair docent aan de Rotterdam School of Management, geeft online college aan grote groepen studenten en voelt ook dat de werkdruk de afgelopen maanden toeneemt. “Studenten zijn klaar met het almaar achter de camera zitten en gaan meer verwachten. Je voelt dan toch de druk om je opnames op te leuken door ze te bewerken of filmpjes en opiniepeilingen toe te voegen aan de les.”
In termen van technologie heeft de universiteit goede maatregelen getroffen en de nodige kosten gemaakt, vindt Essers. Toch wordt het te veel aan docenten overgelaten om een goede kwaliteit online lessen neer te zetten. “We volgen extra cursussen en daar gaat een hoop tijd in zitten. De huidige vergoeding vangt niet af wat je extra moet doen. Veel docenten hebben dan toch zoiets van: dan doen we het maar op de eenvoudige manier met een powerpointpresentatie.”
Om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken is het volgens Essers belangrijk dat de extra uren die leraren in hun online lessen stoppen beloond worden. “Ik denk dat de vergoedingen nog eens opnieuw overwogen moeten worden.”
Artikel gaat verder onder de video.
Op de lange baan geschoven
Al jaren wordt in het EUROPA gesproken over het verlagen van de werkdruk . “Samen met de Universiteitsraad werkten we een jaar geleden aan een verklaring waarin we een ‘werkklimaat noodtoestand’ afkondigen. Maar door de crisis veroorzaakt door de coronamaatregelen hebben we daar toen geen goede afronding aan kunnen geven.” Toch is volgens Pieterman het thema nu relevanter dan ooit. “En werkgevers zullen er goed aan doen om zich openlijk naar werknemers uit te spreken dat onder deze bijzondere omstandigheden niet alle gemaakte werkafspraken kunnen worden nagekomen.”
Ook Essers hoopt dat meer middelen beschikbaar komen vanuit de overheid om daarmee de kwaliteit van het onderwijs te kunnen garanderen. “Uiteindelijk moeten we anders toch minder werk gaan doen als we niet meer mensen gaan aannemen. De vakbonden in het EUROPA hebben de positie om hier continu aandacht voor te vragen.”
Vrije dagen opnemen in december?
We naderen het einde van het jaar en de werkgever wil de werknemers aansporen om voor zoveel als mogelijk is vrije dagen op te nemen. Pieterman en Essers benadrukken dat rust heel belangrijk is om stress te reduceren en de mentale gezondheid weer wat op te krikken. Zij stellen: “Neem vooral rust, maar offer daar alleen vrije dagen voor op als je eerder dit jaar niet veel teveel hebt gewerkt!”