Studentenfeesten waarbij geen rekening wordt gehouden met coronamaatregelen zijn een doorn in het oog van de politie. Feestgangers bekogelen politieagenten die ingrijpen en houden geen afstand waardoor de agenten noodgewongen in quarantaine moeten. Shelley van der Veen, wijkagent voor Kralingen-Oost, de Erasmus Universiteit en Excelsior en haar collega’s werden afgelopen weken vaak opgeroepen om in te grijpen.

“Meerdere malen per dienst wordt ik opgeroepen omdat er meldingen binnenkomen van illegale bijeenkomsten”, zegt Van der Veen. “Niet alleen in het weekend, maar ook op doordeweekse dagen.” Vaak gaat het om grote groepen mensen die dan bij elkaar komen.” Vorige week zaterdag werd er in Xior – een particulier studentencomplex pal naast de Erasmus Universiteit – een studentenfeest gehouden waarbij honderd mensen aanwezig waren. Afgelopen zaterdag werd er op dezelfde locatie een Halloweenfeest georganiseerd met 150 studenten.

“Dit gedrag gaat echt over alle grenzen heen”, zegt Van der Veen. “We moesten achter feestgangers aan rennen omdat zij bang waren beboet te worden. Continu moesten we ze waarschuwen om afstand van ons te houden. Je bevindt je als politie in een onveilige situatie.”

Tien agenten gedwongen in quarantaine

Shelley van de Veen
Wijkagent Shelley van der Veen

Agenten die in aanraking komen met door corona besmette feestgangers moeten – net als anderen – in quarantaine. Vorige week overkwam dit tien agenten nadat zij moesten ingrijpen bij een illegaal feest in Alblasserdam. De feestvierders weigerden om het feest te beëindigen en gooiden stoelen en glazen naar de agenten. “Dat vind ik echt schokkend”, zegt Van der Veen. “We doen gewoon wat we moeten doen. We grijpen niet in om mensen dwars te zitten.”

Als gevolg van de quarantaineregelingen is het is soms puzzelen om genoeg agenten op straat in te zetten. “Sommige basisteams moeten het met een minimale bezetting doen. We hebben momenteel minder agenten dan we zouden willen. En het moet toch echt veilig blijven op straat.”

avenueconcordia_ayshagasanova (2)

Lees meer

Thuisfeestjes in Kralingen: ‘Het is hier al maanden bal’

Het door de politie opgebroken feest in een studentenhuis aan de Oostzeedijk Beneden was…

Onhaalbaar om feestgangers te beboeten

De manier van ingrijpen bij illegale feesten is afhankelijk van de situatie. Het doel van de inzet is het beëindigen van de onveilige situatie en in veel gevallen ook het beëindigen van de overlast. “Iedere feestganger een boete geven wanneer het gaat om hele grote groepen mensen, is niet altijd haalbaar. Onze eigen veiligheid gaat in dat geval voor.” Daarom gaat Van der Veen regelmatig in gesprek met de beheerder van een pand, worden er bewoners aangesproken en universiteiten betrokken. “Zij moeten studenten duidelijk maken dat dit gedrag niet door de beugel kan.”

De huidige situatie is moeilijk voor jongeren, geeft Van der Veen toe. Dat komt vooral omdat colleges niet doorgaan en studenten alleen op hun kamer zitten. “Ik kan heel goed begrijpen dat studenten feestjes missen. Je maakt je studententijd maar één keer mee.” Toch wordt het tijd dat studenten verder gaan kijken dan enkel naar hun eigen situatie. “We moeten dit met z’n allen doen.”

avenue_con_

Lees meer

Rector over illegaal feest studentenhuis: beschamend, onbeschoft en onacceptabel

Studenten bekogelden agenten die een einde wilden maken aan het illegale huisfeest aan de…

Ondanks het wangedrag van studenten wil Van der Veen geen negatief beeld schetsen over de jongeren. “Veel studenten houden zich wel aan de maatregelen. Ik heb er bewondering voor hoe flexibel zij deze periode zijn.”

Uiteindelijk is het ook voor studenten zelf het beste dat iedereen zich aan de maatregelen houdt, vindt Van der Veen. “We moeten er voor zorgen dat we niet nog strengere maatregelen of beperkingen krijgen. Daar wordt niemand blij van.”

Lees één reactie