“Met ‘anders’ bedoelen we vooral makkelijker en leuker”, vertellen Isa en Iris in de pilotaflevering van KiesAdvies. Ze vinden het belangrijk dat ook jonge mensen een weloverwogen keuze maken in het stemhokje, maar ze verdwalen zelf ook in alle politieke begrippen, partijprogramma’s en kieswijzers. Isa en Iris willen een podcast maken voor jongeren die misschien wel voor het eerst naar de stembus gaan en zich nooit eerder in politiek hebben verdiept. ‘Gezellig doch leerzaam’ gaan ze het gesprek aan met generatiegenoten die wel een keuze hebben gemaakt. In elke aflevering is een andere vertegenwoordiger van een politieke jongerenpartij te horen. “Zo kunnen jullie, politieke groentjes, zonder keuzestress naar de stembus”, zeggen Iris en Isa in de podcast tegen hun luisteraars. Op woensdag 17 maart zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen.

Bron: open.spotify.com

Help

Isa studeert Molecular Medicine aan het Erasmus MC. Iris volgt momenteel in Tilburg de master Global Management of Social Issues, maar woont net als Isa al haar hele leven in Rotterdam. Ze kennen elkaar nog van de middelbare school, en in hun vriendengroep wordt er veel over politiek gesproken. De een (Iris) is fanatieker dan de ander. “Voor de laatste verkiezingen wilde ik mij helemaal verdiepen en inlezen. En dus appte ik jou”, zegt Isa wijzend naar Iris. Na het doorspitten van artikelen en het maken van meerdere stemwijzers was de verwarring mogelijk nog groter. Politieke podcasts werden aangezet, maar al het jargon ging ze de pet te boven. Help, dacht vooral Isa. Ze belde politieke fanatiekeling en vriendin Iris, en zo werd de podcast bedacht.

Ervaring met het maken van podcasts hadden de Rotterdamse studenten nog niet. Ze luisteren er allebei wel heel graag naar. Voor de verjaardag van haar zus maakte Isa een speciale aflevering met audio-inzendingen van haar vrienden. Met de daarvoor gekochte ‘crappy microfoon’ werd ook de pilotaflevering van KiesAdvies opgenomen. Samen bedachten Isa en Iris rubrieken en nodigden ze politieke jongerenpartijen uit voor interviews. In ‘wie is er vandaag van de partij?’ mag de gast zichzelf voorstellen. In ‘de snackcheck’ neemt de geïnterviewde een snack mee die past bij de betreffende partij. En in de laatste rubriek ‘partypitch’ pitcht de gast in 30 seconden waarom je op zijn of haar partij zou moeten stemmen. “Ik wilde alleen al een podcast beginnen om rubrieken te bedenken”, lacht Iris. “Die vind ik vaak het leukst bij podcasts.”

Kleurloos over politiek praten

Isa en Iris willen kleurloos over politiek praten. Ze sluiten daarom ook geen partij uit. Partijen zonder jongerenorganisatie, zoals de PVV, worden ook benaderd. “Hopelijk wil een jong iemand, dus van onze leeftijd die daarbij zit wel aanschuiven.” Het eerste gesprek, met Hielke Onnink, voorzitter van het Christen Democratisch Jongeren Appèl (CDJA), is al te beluisteren. Bij Iris thuis vertelde hij over zijn partij. “Een brede volkspartij zijn, en elkaar vinden in gemeenschappelijke waarden”, zegt Hielke in de podcast over zijn partij. “Het is echt de partij van het midden.” Wat Iris en Isa na het gesprek bijbleef, was dat het niet veel over het geloof ging, terwijl zij de partij daar wel mee associeerden. “Niet alle leden zijn erg christelijk, zo vertelde hij. Wel wordt er waarde gehecht aan punten als zorg en familie”, vertelt Iris. “En het CDA is voor de terugkeer van de basisbeurs.” Zo leerde ook de politiek bewuste Iris het CDA beter kennen.

Benieuwd wanneer welke afleveringen te horen zullen zijn? De verschijningsdata zijn terug te vinden in de agenda van EM.

Bron: www.instagram.com