Agustina Aedo, 19, International Bachelor Arts and Culture Studies

AgustinaAedo_IBACS_ElliotZepeda

‘Agua’, zoals ze het liefst genoemd wil worden, zat de laatste twee jaar van haar middelbare school in een online omgeving. Dit is haar drijfveer geweest om elke ochtend uit bed te stappen en de meeste colleges op de campus aan de Erasmus Universiteit bij te wonen. Het geeft haar een gevoel van tastbaarheid. “Ik vind het fijn omringd te zijn door studiegenoten en in het echte leven met docenten te kunnen praten.” Veel studenten zijn echter gewend geraakt aan deze online wereld. “Omdat we op school ook al online onderwijs kregen, zijn we gewend aan online lessen en sommige mensen geven er zelfs de voorkeur aan. Ze kunnen wat later opstaan, het iets rustiger aan doen met de aantekeningen.” Agua zegt dat dit heeft geleid tot lege collegezalen. Toch vindt ze dat het leven zo moet doorgaan. “Ik denk niet dat we terug moeten naar hoe het vroeger was. Met hybride onderwijs kunnen zowel studenten als docenten flexibeler zijn.”

Sebastian Kuthe, 20, International Bachelor History

SebastianKuthe_History_ElliotZepeda

Of het nu regent, waait of stormt, in elke collegezaal zit Sebastian altijd op de eerste rij. “Ik vind het leuk omdat ik me beter kan concentreren. Door naar de docent en mijn studiegenoten te kijken, is er meer sociale druk om op te letten en ‘erbij te blijven’, in het moment te leven, te studeren.” Hij erkent echter dat er ook wel voordelen kleven aan online colleges. Sebastian herinnert zich een voorval waarbij ze aan een belangrijke opdracht moesten werken terwijl er tegelijkertijd een hoorcollege was, dus veel van zijn studiegenoten ‘waren virtueel aanwezig, zodat ze tijdens het college aan de opdracht konden werken’. Ondanks deze gemakken vindt Sebastian dat hybride onderwijs beperkt moet worden. “We moeten het beperkt houden tot mensen die Covid hebben, niet om zomaar een willekeurige reden. Ga gewoon naar de colleges, dat is beter.”

Yana Zaharieva, 19, International Bachelor Arts and Culture Studies

YaraZaharieva_IBACS_ElliotZepeda
Yara Zaharieva bij de Spar na een college op de campus Beeld door: Elliot Zepeda

“Soms sla ik de ochtendcolleges over omdat ik een hekel heb aan vroeg opstaan”, bekent Yana. Maar hoorcolleges om 9 uur ’s ochtends zijn niet de enige reden om even te passen. Openbaar vervoer is voor veel internationale studenten een grote kostenpost, dus door thuis te blijven ‘bespaar je hier en daar een paar euro’. Yana’s studiegenoten redeneerden hetzelfde, zodat er in het vorige semester steeds minder studenten naar de collegezalen kwamen. “Uiteindelijk bleef er helemaal niemand meer over in de collegezaal.” Op de vraag hoe je deze situatie zou kunt omdraaien, stelt Yana het volgende voor: “Wanneer je het gevoel hebt dat naar de campus komen nuttiger is en je er meer kunt leren, zullen er zeker meer mensen naar de campus komen.”

Mondkapjes – Wouter Sterrenburg – Erasmus Magazine (1 of 4)

Read more

Universiteiten zien gevolgen van coronacrisis bij studenten

Universiteiten zien de weerslag van de coronacrisis op hun studenten. Sommige ouderejaars…