Twee Eurekaweekdagen gaan Celine en Wolke op pad. Door de nodige, last minute aanpassingen in de indeling van groepen hebben gidsenduo’s dit jaar twee groepjes onder hun hoede. De eerstejaars hebben één offline dag met fysieke activiteiten, de andere drie brengen ze online met elkaar door. “We gaan wat leuke vragen bedenken om aan de eerstejaars te stellen”, vertelt Celine. “Als je alleen komt met ‘hoe heet je’ wordt het misschien ongemakkelijk via Zoom. Gelukkig zijn we allebei heel outgoing en sociaal, dus het komt echt wel goed.”

De studenten Fiscaal Recht zagen de laatste maanden de kans op grote feesten en massale bijeenkomsten in de stad al afnemen. Dat ze de studenten in ieder geval één dag zien, is eigenlijk al een meevaller. Dat het geen ‘gewone’ Eurekaweek wordt, is natuurlijk jammer. En misschien wel extra jammer voor Wolke. Celine heeft als eerstejaars de Eurekaweek gelopen, en afgelopen jaar was ze ook al gids. Eurekaweek 2020 zou de eerste worden voor Wolke. Als eerstejaars sloeg ze de week over om op vakantie te gaan. “Spijt heb ik een beetje. Ik hoor steeds weer verhalen hoe leuk bijvoorbeeld de biercantus is.” Maar, zegt Wolke, ze wilde gids worden om eerstejaars te kunnen helpen. Dat kan nog steeds.

Eurekaweekgroepje 2019

Lees meer

Nog één fysieke dag voor elke deelnemer Eurekaweek

Eerstejaars mogen toch nog de straat op tijdens de Eurekaweek, maar de buitenactiviteiten…

Celine heeft met de helft van haar groep van vorig jaar nog contact. “Onze appgroep heb ik na de Eurekaweek in leven gehouden. Bij de eerste tentamens vroeg ik hoe het ging, en ze weten je te vinden als er vragen zijn. Eerstejaars willen vooral vragen kunnen stellen. ‘Heb je wel een leven naast je studie?’ en dat soort dingen.”

Dat nog niet alles vaststaat, duidelijk is of geregeld is voor de start van de Eurekaweek op zondag, dat snappen de gidsen helemaal. “Hoe kut moet dit zijn voor het bestuur van de Eurekaweek? Last minute moet alles omgegooid worden. Wij hebben het makkelijk, wij komen wel opdagen waar we nodig zijn.” De twee hebben dan ook veel bewondering voor de studenten die het ‘toch allemaal maar regelen’.

“Weet je, het wordt vast de meest relaxte Eurekaweek ooit”, zegt Celine. “Ook wel eens lekker om niet om 5.00 uur naar bed te gaan en om 10.00 uur weer op te moeten zijn.” Wolke vult aan: “Dat komt ook wel goed uit voor mijn herkansing op woensdag. Door de corona was het tentamen verplaatst naar half juli, en het hertentamen dus naar half augustus.” Celine ziet misschien nog wel het grootste voordeel van de ingekorte week: “Maar twee dagen zweten in zo’n shirt. Ik knipte de mouwen er altijd af, maar je wilt niet weten wat er op zo’n feestavond allemaal over je heen komt.”