In het oorspronkelijke, al op corona afgestemde programma waren er nog drie fysieke dagen, waarop de studenten langs verschillende activiteiten rouleerden. Op de donderdag waren er alleen online activiteiten.

In het nieuwe plan gaat elke dag een andere groep van duizend deelnemers Rotterdam in. Die zullen in kleine groepjes onder begeleiding de stad en de universiteit leren kennen. Er zijn activiteiten op de campus, er is een picknick en de eerstejaars zullen met een spel de stad verkennen.

De andere drieduizend deelnemers doen op die dag dan mee aan online evenementen, met onder andere een dagelijkse talkshow, podcasts en groepsactiviteiten waarbij deelnemers elkaar kunnen leren kennen.

Vrijdagochtend vond er een gesprek plaats tussen de universiteit, de Hogeschool Rotterdam, de studentenverenigingen en ambtenaren van de Gemeente Rotterdam. Volgens een woordvoerder van Aboutaleb waren de studenten enorm teleurgesteld door het besluit van het kabinet op donderdag, dat een streep zette door het nuttigen van alcohol, het avondprogramma tijdens de Eurekaweek en alle fysieke activiteiten bij de studentenverenigingen, inclusief de kennismakingstijd.

'Ontzettend rot'

“Zeker na de aftrap van de campagne op dinsdag vond ook de burgemeester dit natuurlijk ontzettend rot voor de studenten. Ze hebben knoeperdhard gewerkt aan een goed programma, en dan snappen wij de teleurstelling maar al te goed”, aldus de woordvoerder.

Als compensatie voor de gemiste introductie heeft Aboutaleb de studenten de mogelijkheid geboden om de gemiste activiteiten op een later moment alsnog te organiseren. “De Gemeente Rotterdam wil dat mede mogelijk maken. Daarover blijven we in contact met alle betrokken partijen.”

opening-eurekaweek-huib-pols-eerstejaars-2015-875×583

Commentaar: Meten met dubbele maten

Selectieve drooglegging

De smalende commentaren op het zogenaamde leed van studenten waren donderdagavond niet…