arjan paans_liggend
Arjan Paans

Hoe redelijk dergelijke opmerkingen in deze tijd ook lijken, ze gaan volstrekt voorbij aan de ongelukkige omstandigheden waaronder de eindexamenleerlingen van afgelopen schooljaar en de aankomende eerstejaars 2020 moeten beleven. Natuurlijk zijn er ergere dingen dan een eindexamenfeest of ontgroening missen, maar zijn dit niet ook de momenten die velen die dit geluk wel hadden, vaak een leven lang bij blijven?

Zeker zijn ontgroeningen bij bepaalde studentenverenigingen de afgelopen jaren door excessen negatief in het nieuws gekomen. Maar tijdens de introductietijd worden wel vriendschappen voor het leven gesloten. Vriendschappen die de nieuwe lichting studenten nu op een andere manier zal moeten zien te sluiten.

Wat bij jongeren vooral zal blijven hangen is de directe manier waarop premier Rutte hen aansprak. “Te veel mensen zitten te dicht op elkaar, vooral jongeren”, aldus de minister-president. “Tegen hen zeg ik: als te veel van jullie de regels aan je laars lappen, ben je een gevaar voor je ouders, grootouders en iedereen om je heen. Corona is niet voorbij, het is geen grap en het is oerstom om te doen alsof dat wel zo is.”

Dergelijke directe bewoordingen gebruikte Rutte niet voor die volwassenen die alweer weken achter elkaar naar kroegen gaan, zich in zogenaamd virusvrije vliegtuigen persen op weg naar die zogenaamd onmisbare zonvakantie. Evenmin worden deze ‘grown ups’ geconfronteerd met sancties als alcoholvrije bijeenkomsten die uiterlijk tot 22.00 uur mogen duren, een maatregel die de premier voor de introductietijd afkondigde. De slimme lockdown, die uitgaat van het gezond verstand van mensen, maakt nu plaats voor een selectieve drooglegging. Hoe groot is het risico dat na invoering van de onbegrepen maatregelen het feest na 22.00 uur pas écht los gaat in de stad? Historicus Rutte zou dat toch moeten weten.

Hoe belangrijk het ook is om streng op te treden tegen lieden die de risico’s op coronaverspreiding bewust negeren, meer mededogen met studenten is op zijn plaats. Meten met twee maten is dat zeker niet.

Arjan Paans is hoofdredacteur ad interim van Erasmus Magazine.

 

Bier Cantus 2019, Eurekaweek

Lees meer

Streep door alcohol en avondprogramma Eurekaweek

Het kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan voor de introductieweken van studenten. Het…