Vorige week werd duidelijk waarom Rotterdam de laatste tijd zo’n coronabrandhaard is. Dat komt mede doordat studenten veel contacten hebben en zich niet goed aan de regels houden. Burgemeester Aboutaleb riep daarom de studentenverenigingen bij zich voor een gesprek. Afgelopen zaterdag stuurde hij ook een e-mail naar alle EUR-studenten met de oproep om zich aan de coronaregels te houden.

Een ander plan dat de burgemeester tijdens het gesprek met de studentenverenigingen voorstelde: een campagne voor en door studenten om de coronabesmettingen onder studenten in te perken. Daar hadden de verenigingen wel oren naar.

Testcapaciteit

De coördinatie is in handen van de Rotterdamse Kamer van Verenigingen (RKvV). Het doel van de campagne genaamd ‘Studenten tegen corona’ is tweeledig, vertelt Merel van Lunen van de RKvV. “Aan de ene kant zien we dat onder studenten de testbereidheid heel laag is, omdat ze denken dat de testcapaciteit het niet aankan. Dat idee willen we ontkrachten. Ook is de campagne een herinnering aan de boodschap: hou je alsjeblieft aan de regels.”

De actie bestaat deels uit online filmpjes, waarin studenten die ‘middenin het studentenleven staan’ oproepen doen en vertellen over hun corona-ervaringen. Het tweede deel van de campagne bestaat uit een team dat de plekken bezoekt waar veel studenten te vinden zijn om mondkapjes, flyers en armbandjes met de tekst ‘ik houd anderhalve meter’ uit te delen.

Waarom juist de studenten zelf deze campagne regelen? “Leeftijdsgenoten hebben de meeste invloed op elkaar”, zegt Van Lunen. Bovendien is de inperking van het aantal besmettingen ook in het belang van de studenten zelf. “Er hangt veel vanaf. In welke vorm en óf de Eurekaweek kan doorgaan en hoe het komende collegejaar eruitziet, om maar wat te noemen. Ik geloof er echt in dat wij nu het verschil kunnen maken.”

Centraal Station

Morgenmiddag om 12.00 uur gaat de campagne op ‘ludieke wijze’ van start op het Centraal Station Rotterdam. “Het idee is dat de campagne zich als een vlek over de stad verspreidt en steeds meer studenten bereikt.” Zo moeten de coronaregels weer de norm worden onder studenten.