Smits zat tot eind mei 2018 negen jaar in de Raad van Toezicht van de universiteit, waarvan vier jaar als voorzitter. Per 1 oktober was hij opnieuw benoemd als lid van de RvT. Die functie legt hij per 30 november neer. Smits is momenteel voorzitter van de Raad van Bestuur van de Janssen de Jong Groep. Daarvoor was hij president-directeur van het Havenbedrijf, bestuursvoorzitter van de Rabobank, president-directeur van Schiphol en Secretaris-Generaal van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Hij studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit en Civiele techniek aan de TU Delft.

“Hans Smits is een zeer ervaren en gerespecteerd bestuurder”, zegt RvT-voorzitter Corien Prins. “Hij beschikt over een groot netwerk en heeft een bewezen staat van dienst in het collegiaal besturen van grote, complexe organisaties. Hij is dus ook uitermate goed toegerust om de Erasmus Universiteit tijdelijk te besturen.”

Onder protest

In een reactie laat de Universiteitsraad weten onder protest akkoord te zijn gegaan met de benoeming van Smits. “De Vertrouwenscommissie van de Universiteitsraad heeft een persoonlijk gesprek gehad met Hans Smits en het protest is niet op persoonlijke basis, maar betreft de gevolgde procedure”, aldus voorzitter Hans van den Berg.

Op de EUR is er geen procedure voor de benoeming van interim-leden van het College van Bestuur. Volgens de Universiteitsraad betekent het dat de reguliere benoemingsprocedure, juridisch gezien, gevolgd moet worden. “Twee leden van de Universiteitsraad hadden samen met twee decanen, twee leden van de Raad van Toezicht en twee leden van het College van Bestuur de benoemingscommissie moeten vormen.” Deze procedure is in dit geval niet gevolgd en dat vindt de Universiteitsraad ‘schrijnend’.

De Universiteitsraad benadrukt verder het belang van het volgen van de juiste procedures en het nakomen van de rechten van de medezeggenschap. “Er is namelijk tevens onduidelijkheid over de benoemingsprocedure voor interim-decanen, waardoor binnen faculteiten de betrokkenheid van medezeggenschap ook in het geding kan komen.”

Lees één reactie