Fragment uit Erasmus TV Bron: www.youtube.com

“We hebben in zo’n drie weken een transitie naar online onderwijs gemaakt, die we normaal gesproken in drie jaar gemaakt zouden hebben”, zegt Engels in de uitzending. “Dat deden we op adrenaline, maar dat kan zo niet doorgaan. We hebben net een enquête gedaan onder studenten en medewerkers, en daar blijkt uit dat dit veel werkstress veroorzaakt. En die werkstress was er al vóór de crisis, dus dit komt er nog eens bovenop. Als universiteit bieden we wel ondersteuningsprogramma’s, maar die veranderen niets aan de bron van die stress: er is gewoon te veel werk.”

“Ik prijs de wetenschappers en het ondersteunend personeel om hun inzet, maar we moeten ze echt helpen om een deel van die last van hun schouders te halen. Tegelijk beloven we studenten ook dat er volgend jaar gewoon onderwijs gegeven wordt. Dat is een grote belofte. Al die extra inspanningen rechtvaardigen een extra compensatie”, aldus Engels, die voor de uitzending zijn eis om extra compensatie ook in een persoonlijk gesprek met de minister onder de aandacht bracht.

Minister Van Engelshoven verdedigde haar beleid door te wijzen op de 500 miljoen euro extra budget voor onderwijs die het ministerie beschikbaar maakt, ter compensatie voor de onverwacht hard gestegen studentenaantallen van het afgelopen collegejaar. Ze voorspelt nog geen bezuinigingen, maar extra geld lijkt er voorlopig ook niet in te zitten.

minister Ingrid van Engelshoven Erasmus TV

Lees meer

Minister onderzoekt compensatie voor studievertraging laatstejaars

Een algemene compensatie voor studenten komt er niet, maar minister Ingrid van…