Vanuit hun ouderlijk huis in Heidelberg printen de broers Beck acht tot tien maskers per dag. Deze verpakken ze dan in grote ziplockzakken, in een volledig gedesinfecteerde ruimte. Tijdens een stage stond Tiago zelf een tijdje terug nog ‘achter het masker’. “Ik zag dat dokters, thuishulp, apotheken en ouderen de maskers hard nodig hadden, maar er juist tekorten waren,” vertelt Tiago. “Die mensen staan vooraan in de strijd. Helaas zijn zij niet de eersten die over de maskers beschikken. Hier wilde ik graag wat aan doen.”

tiago beck maskers

Zijn broer Keno was toen net klaar met zijn master Ruimtevaartwetenschappen in Duitsland. Hij kwam met het idee om de maskers te 3D-printen, nadat hij zag dat de producent van 3D-printers Prusa Research ontwerpen voor maskers beschikbaar stelde. Keno: “Mijn afstudeeronderzoek ging over 3D-printen met metaal. Dat is niet direct gerelateerd aan gezichtsmaskers, maar hierdoor leerde ik wel veel over de processen en ontwikkeling die met 3D-printen te maken hebben. Tiago vulde dit aan met zijn medische kennis. Hij richt zich op de hygiëne en sterilisatie voor de veilige productie van de maskers. Zo bundelden we onze krachten.”

Helemaal veilig

tiago beck 3d printer

De broers hadden veel aan Prusa, een bedrijf uit Tjechië. Het bedrijf ontwikkelde in samenwerking met gezondsheidsexperts opensourcebestanden voor gezichtsmaskers die mensen met een 3D-printer direct konden gebruiken. “Iedereen met zo’n printer kan op deze manier zijn of haar steentje bijdragen,” legt Keno uit. “De maskers zijn helemaal veilig en bijvoorbeeld ook goed te maken met andere printers. De experts geven ook advies over de materialen en desinfecteren. Er komen voortdurend updates om de processen sneller en veiliger te maken.”

Een andere grote steun zijn de online communities, zoals de Facebook-groep ‘Open Source Covid-19 Medical Supplies’ of de Duitse website ‘Maker vs. Virus’. Tiago: “Die communities zijn ontzettend handig voor technische vragen over het printen, bijvoorbeeld wanneer de printer niet naar behoren functioneert. Maar we gebruiken de communities ook voor het verzamelen van benodigde materialen zoals plastic. Het is ontzettend gaaf om te zien hoe snel het printen zich ontwikkelt nu we de krachten bundelen. Wij zijn nog maar twee weken bezig en hebben nu al een goedwerkend proces om acht tot tien maskers per dag te produceren.”

Keno denkt dat de snelle ontwikkelingen op 3D-printgebied te danken zijn aan de digitalisering. “Stel dat dit in 2005 was gebeurd, dan hadden we er nooit zo snel bovenop gezeten. De digitalisering heeft ons toegang gegeven tot waardevolle communities. We konden via Twitter in contact komen met donateurs. We communiceren via e-mail met dokters om af te spreken wanneer zij de maskers komen ophalen.”

Iedereen kan helpen

Het kortetermijndoel van de broers is om steeds sneller en veiliger maskers te produceren. Op lange termijn willen ze meer: “75 Maskers zetten geen zoden aan de dijk” vindt Keno. “Daarom willen we de boodschap verspreiden en zo veel mogelijk mensen mee laten helpen. Als je een naaimachine of 3D-printer hebt kun je helpen. Of misschien heb je een waardevol netwerk in de medische of logistieke wereld. Ook is er veel te doen op het gebied van organisatie en coördinatie.”

Tiago beaamt: “Ironisch genoeg is het community-gevoel nu sterker dan ooit. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. In deze wanhopige tijd is de behoefte aan gemeenschap ontzettend groot.”

vlcsnap-britt mondkapje kleding intensive care corona

Bekijk ook deze vlog

Student op de IC: Zo loop je veilig rond op de corona-afdeling

Op de intensive care van het Erasmus MC liggen veel corona-patiënten. Uiteraard moet het…