hans van den berg voorzitter universiteitsraad
Hans van den Berg, voorzitter van de Universiteitsraad. Beeld door: Eigen archief

Het zijn ingewikkelde tijden voor medezeggenschap. De leden van de Universiteitsraad zijn, net als ieder ander, verbannen naar bijeenkomsten via videogesprekken: elke twee weken is er een openbare vergadering tussen de 24 leden van de raad.

‘Nieuws via EM’

Maar informeel overleg is lastig in deze tijd. “Wij hoorden vooral via EM over de coronamaatregelen”, zegt Van den Berg. “Dat hebben we aangekaart bij het CvB, want de rol van de Universiteitsraad is ook in crisistijd belangrijk. De raad is onderdeel van de checks en balances. Zo biedt zij nieuwe inzichten en verwoordt zij de zorgen van de academische gemeenschap.”

“Het CvB erkent dit ook en probeert de situatie te verbeteren. Er is nu een wekelijks overleg tussen een vertegenwoordiging van de raad en het CvB. Drie leden mogen meeluisteren met het decanenoverleg en het overleg tussen de bedrijfsvoerders van de faculteiten, zodat de raad weet wat daar besproken wordt.”

'Wat is nog gewoon?'

Daarvoor prijst Van den Berg het CvB, toch blijven er ook vraagtekens. Want het universiteitsbestuur hanteert het beleid om coronamaatregelen achteraf met de raad te delen. ‘Gewone’ onderwerpen moeten ook op de gewone manier (en dus van tevoren) behandeld worden in de raad, maar wat is nog gewoon? “Als je het hebt over de studentenaanmeldingen van volgend jaar: die worden beïnvloed door corona. Als je het hebt over werkdruk: die neemt toe door corona. Dus wat staat er nog los van? Dat is lastig te zeggen.”

Bovendien kan de situatie volgens Van den Berg niet zo blijven. “Achteraf informeren is nu logisch. Ik wil niet dat de raad een vertragende factor is bij het nemen van urgente beslissingen. Maar we kunnen niet altijd in die crisismodus blijven. Op de langere termijn moeten we meer betrokken worden, ook als het om coronamaatregelen gaat.”

Volgende week wil de Universiteitsraad met het CvB in overleg over de gevolgen van de coronacrisis voor medezeggenschap.

laptop_06

Lees meer

Veel EUR-studenten met slechte internetverbinding of zonder webcam

Een op de vijf studenten heeft een slechte tot zeer slechte internetverbinding. Dat…