Hoe vind je de weg in het Nederlandse zorgsysteem? Daarvoor kun je onder meer terecht bij het International Office. Dat is hét bureau waar alle internationale studenten terecht kunnen met hun vragen. Ook helpen ze aankomende studenten met een ‘zachte landing’ in Nederland, al voorafgaand aan hun komst. Drie medewerkers geven daarom de belangrijkste tips om de weg te vinden in het Nederlandse zorgsysteem.

Tip 1: Lees en doorloop het stappenplan van het International Office

“Ik heb een factsheet practical matters gemaakt”, zegt communicatiemedewerker Rose Korver van het International Office. Die wordt al gestuurd voordat de studenten naar Nederland komen (en is hier te vinden). “Daarin geven we een tijdspad aan waarin studenten zaken moeten regelen – veel kan al van tevoren.” Op het overzicht staan bijvoorbeeld tips over het regelen van een zorgverzekering en vinden van een huisarts.

Tip 2: Ga naar de One Stop Shop

“Schrijf je in voor de One Stop Shop”, zegt Willemijn Dortant, chef ‘soft landing’ van het International Office. “Dat is een dag die we aan het begin van elk uitwisselingssemester organiseren waar je de belangrijkste zaken die je nog moet regelen na aankomst in één keer op de campus kunt regelen. De gemeente is er bijvoorbeeld altijd: dan kun je je op de campus inschrijven in de gemeentelijke basisadministratie. Maar ook studentenverzekeraar Aon is aanwezig. Degenen die geen verzekering hebben afgesloten, kunnen dat daar doen.”

Tip 3: Verzeker jezelf (aanvullend en op tijd!)

“Verzeker je als Europese student tenminste aanvullend bij de particuliere studentenverzekeraar Aon, die heeft daar speciale pakketten voor. Daarmee heb je meer dekking dan alleen de spoedeisende zaken die de European Health Insurance Card dekt en heb je bijvoorbeeld ook recht op psychische hulp. En: regel deze verzekeringszaken het liefst al vanuit je thuisland, want dan ben je de reis hier naartoe ook al verzekerd en raak je niet in paniek als je ziek wordt”, zegt hoofd van het International Office, Jikke Verheij. “Niet-Europese studenten kunnen het beste de Aon complete + verzekering afsluiten.”

Tip 4: Voor een basisverzekering kunnen EER-studenten ook terecht bij de CZ verdragspolis

huisarts huisartsentekort internationale studenten zorgstelsel – Rachel Sender
Beeld door: Rachel Sender

De CZ Verdragspolis is beschikbaar voor de studenten uit de Europese Economische Ruimte (EER) en andere verdragslanden die in Nederland wonen maar in het buitenland verzekerd zijn. Met deze polis kunnen studenten (die niet werken in Nederland) uit verdragslanden en de EER de verzekering uit hun thuisland aanhouden. Deze wordt omgezet naar een Nederlandse zorgverzekering Let op: je hebt hiermee géén recht op zorgtoeslag.

Het werkt als volgt: je kunt een formulier invullen bij zorgverzekeraar CZ en een verdragsformulier S1 of 106 aanvragen bij de verzekeraar in het thuisland. Dat laatste lever je vervolgens in bij CZ, dan wordt de verzekering die je hebt in het thuisland automatisch omgezet naar een basiszorgverzekering met een eigen risico van 385 euro in Nederland. Die verzekering dekt dezelfde vormen van zorg als de andere basiszorgverzekeringen bij Nederlandse zorgverzekeraars en voor Nederlanders. CZ biedt studenten de mogelijkheid om zich aanvullend te verzekeren, mochten ze dat nodig vinden en bijvoorbeeld behoefte hebben aan tandartsen of andere zaken die niet door een basiszorgverzekering worden gedekt. Meer informatie: cz.nl/verdragspolis.

Tip 5: Ga je werken? Neem een Nederlandse zorgverzekering

Verheij: “Zodra je gaat werken in Nederland – ook als het een bijbaantje is – moet je stoppen met de particuliere verzekering (of de verdragspolis-verzekering, red.) en een Nederlandse basiszorgverzekering nemen. Als je die hebt, kun je ook zorgtoeslag aanvragen, een vergoeding van de Nederlandse overheid om de zorgverzekering gedeeltelijk te kunnen betalen.” Er zijn websites waarop je de verschillende zorgverzekeringen van de verschillende zorgaanbieders kunt vergelijken. Zowel Zorgwijzer als Independer hebben een Engelstalige website. “Deze twee website zijn niet onafhankelijk, maar wel redelijk volledig in hun informatievoorziening”, zegt Verheij.

Tip 6: Ga op tijd op zoek naar een huisarts

Verheij: “Ga het liefst op zoek naar een huisarts vóór je ziek wordt. Vanwege het huisartsentekort in Rotterdam is het op dit moment lastig om een huisarts te vinden en bij ziekte levert een aantal afwijzingen nogal wat stress op. Het liefste moet je ingeschreven staan bij een huisarts in de buurt, maar dat is op dit moment lastig. Daarom kun je ook wat verder weg kijken en als passant een afspraak maken met een huisarts die op de aanbevolen lijst staat van het Erasmus MC. Urgente zaken worden daarbij sowieso geholpen.”

Tip 7: Vertrouw de huisarts

Dortant: “Wat belangrijk is voor internationals om te weten: in Nederland vervult de huisarts een poortwachtersfunctie. Zonder verwijsbrief kom je meestal het ziekenhuis niet in. Dat kennen niet alle buitenlandse studenten, zij denken dat ze meteen naar het ziekenhuis kunnen of moeten, maar zo werkt het niet. Eerst naar de huisarts, die vormt de sleutel naar verdere zorg.”

En buitenlandse studenten kunnen er ook vanuit gaan en erop vertrouwen dat huisartsen deskundig zijn, zegt Dortant. “In sommige landen is het gebruikelijk dat je voor vrijwel alles tenminste een antibioticakuur krijgt. Dat doen Nederlandse huisartsen minder snel. Die zeggen nog weleens: ga maar lekker uitzieken met een gembertheetje. Daardoor denken internationale studenten soms: dit klopt niet.”

Tip 8: Check Hello Doc of de zorgverzekeringslijn

Dortant: “Een goede site waar je terecht kunt voor informatie over het Nederlandse zorgsysteem en eenvoudige online huisartsenconsulten kunt krijgen is hellodoc.nl. Mocht je niet terecht kunnen bij een huisarts in Nederland, dan kun je het daar ook proberen. Zij kunnen in sommige gevallen ook een verwijsbrief voor je regelen.”

Ook de zorgverzekeringslijn van het Ministerie van Volksgezondheid heeft een nuttige website met informatie over zorgverzekeringen, ook in het Engels. Je kunt daar bijvoorbeeld terecht met vragen over het regelen van een zorgverzekering of wat gedekt wordt door je verzekering. Daarnaast is er een chatfunctie en een telefoonlijn én een verklarende woordenlijst, wel zo handig om het Nederlandse zorgverzekeringsjargon een beetje te kunnen begrijpen.

Tip 9: reageer altijd op brieven van het CAK

Dortant: “Het Centraal Administratie Kantoor verstuurt brieven namens de overheid om te checken of mensen goed verzekerd zijn. Over het algemeen sturen zij brieven naar mensen die niet verzekerd zijn met de boodschap: jullie zijn niet verzekerd, regel dat of je krijgt een boete. Die brief wordt alleen soms per ongeluk ook naar mensen verstuurd die wel verzekerd zijn.”

“Dus wat moet je doen als je die brief krijgt: altijd contact opnemen met de Sociale Verzekeringsbank en reageren op de brief. Zij zoeken voor je uit of je op de juiste manier bent verzekerd en koppelen dit terug aan het CAK. Als je de juiste verzekering hebt dan wordt de boete kwijtgescholden. Ook als blijkt dat je niet de juiste verzekering hebt en het dan alsnog regelt binnen een bepaald tijdsbestek, hoef je de boete niet te betalen.”

reportage-huisvesting-internationals-7 woningnood kamernood kamers hostel

Lees meer

Tips om een kamer te vinden in Rotterdam

Acht tips voor eerstejaarsstudenten die op zoek zijn naar een kamer in Rotterdam.