Voor internationale studenten is deze crisisperiode extra heftig. Ze moeten namelijk in een vreemd land overleven zonder hun familie en vaak met een beperkt netwerk. EM klopte op de deuren van de internationals in het Hattagebouw om te vragen hoe het met hen gaat.

(Tekst gaat verder onder de video)

Bron: www.youtube.com

Vitalii Zharinov is net terug van een rondje joggen. “De situatie is zeker niet ideaal. Ik had geen contact met andere mensen tijdens het joggen, dus ik denk niet dat het gevaarlijk was om even frisse lucht te scheppen.” Hij komt uit Oekraïne en zijn familie maakt zich zorgen om hem. “Maar mijn ouders vertrouwen erop dat alles goed komt.”

Terugkeren

Voor de Amerikaanse student Sebastian Pe is het een ander verhaal. Hij heeft geen tijd meer om te gaan joggen. De uitwisselingstudent gaat vandaag namelijk terug naar zijn geboorteland. “Mijn universiteit roept haar studenten op om terug te keren.” Ook een Zuid-Koreaanse studente die naast hem woont (‘liever geen naam of in beeld’) is van plan om naar huis te vliegen. “Ik zou vrijdag vliegen, maar mijn vlucht is gecanceld. Nu zit ik met ingepakte koffers te zoeken naar een ticket om zo snel mogelijk weg te gaan.” Volgens haar keren de meeste Koreaanse studenten nu terug naar hun land.

De Chileense student Ignacio Avenda kiest ervoor om te hier blijven, maar veel te doen heeft hij niet. “Mijn huisgenoot en ik sporten ’s ochtends, maar verder hangen we vooral thuis rond”, vertelt hij. “Gelukkig hebben we wat boodschappen ingeslagen om te overleven.” Ook Benjamin heeft dit gedaan. In zijn keuken opent hij de voorraadkasten en de koelkast vol met etenswaren. “We hebben niet gehamsterd, maar we zijn wel voorzien voor de komende dagen.”

Geïsoleerd

In een kamer verderop zegt Owen Vinson zich wel eenzaam te voelen. Maar de Indonesische student heeft nog geen plannen om naar huis te gaan. “Het beste is gewoon blijven waar je bent”, zegt hij. “Zodat je de besmetting niet verder verspreidt als je ziek bent.” Vitalii beaamt dit. “Blijf waar je bent”, roept hij medestudenten op. “Hou het nieuws in de gaten voor de juiste informatie, en geloof mij, alles komt goed.”