“Ik heb morgen een tentamen, dat gaat nog gewoon door hoor!” zegt derdejaars geneeskundestudente Josje Gerth (22) terwijl ze onderweg is naar de koffieautomaat in de studieruimte van het Erasmus MC. Erg rouwig is ze daar overigens niet over. “Ik heb de hele week al geleerd. Het zou zonde van mijn tijd zijn als dat voor niets was geweest.”

De medische faculteit maakte woensdagavond bekend dat vanwege het coronavirus vanaf vrijdag geen onderwijs meer wordt gegeven aan groepen van meer dan dertig studenten. Onderwijs waarbij lichamelijk contact nodig is, is ook gestaakt en studenten wordt afgeraden in het Onderwijscentrum te studeren. Faculteitsvereniging MFVR heeft besloten studentencafé ’t Vat ook te sluiten. Dus: vanaf vrijdag ook geen goedkope tosti’s en bier meer op Hoboken.

Tinbergengebouw door Chris-Gorzeman

Lees meer

Studievertraging, afgelaste congressen, wie gaat dat betalen?

Onderwijsinstellingen moeten zelf oplossingen bedenken voor lesuitval en zelf de afweging…

Rustiger dan anders is het op donderdagochtend niet. In de lokalen naast het Onderwijscentrum houden docenten nog gewoon werkgroepen. Koffiejuffrouw Cora van de espressobar bij de studieruimte: “Het lijkt vooralsnog een normale dag. De dagen komen hier rustig op gang en met name rond elf uur, half twaalf is het voor mij druk. Ons cateringbedrijf heeft wel veel afzeggingen voor de rest van de week.”

‘Ik val niet in de risicogroep, thuis concentreren lukt niet’

Josje Gerth durfde het nog wel aan om hier te studeren. “Ik val niet in de risicogroep en kan ook niet anders met het tentamen in het vooruitzicht. Thuis blijven en me daar concentreren gaan voor mij niet samen.”

Ze snapt dat de faculteit maatregelen neemt, net als de meeste studenten en medewerkers donderdagochtend in het Onderwijscentrum. “Hier zijn mensen die veel contact hebben met patiënten  – we zitten hier zelfs in een ziekenhuis met allemaal patienten. Dan is het logisch dat je in hun belang besluit maatregelen te nemen. Zij zijn een kwetsbare groep.”

Waarom Gerths tentamen, voor alle derdejaars studenten, vooralsnog wel doorgaat? “Tsja, misschien omdat die op Woudestein is? Maar ik heb sowieso liever dat het doorgaat.”

Voor een medewerker van het Onderwijscentrum (‘liever geen naam’) voelt het een beetje halfslachtig: “Waarom onder de dertig studenten wel, en erboven niet? Ik zou gewoon zeggen: stop alles, of niets. Maar ja, ik neem dat besluit niet.”

De grote collegezalen zijn donderdagochtend leeg, op EMC-technicus Koen van der Zalm na. Af en toe praat hij door het microfoontje dat voor hem op het katheter vastzit en galmt hij door de lege zaal. Er zóú hier vanmiddag een promotie zijn, die is verplaatst naar Woudestein. “Ik test de livestream-faciliteiten. Voor nu zenden we het uit op ons eigen YouTube-account.”

Of de colleges vanwege de maatregelen zullen worden gelivestreamd? “Dat weet ik niet, volgens mij is dat nog niet besloten op hogerhand.”

‘Binnenkort lustrum, niet flex als dat niet doorgaat’

De maatregelen gaan met name wel gepaard met onzekerheid over hun levensplanningen bij studenten, die ziekte dat overleven ze wel. Vierdejaars geneeskundestudent Tim maakt zich vooral zorgen om zijn co-schappen waarvan het over vijf weken het idee is dat hij die gaat lopen in het Maasstad ziekenhuis. “In Leiden hoorde ik al dat ze co-assistenten niet meer toelaten in het ziekenhuis voorlopig. Als dat hier gebeurt loopt iedereen vertraging op, dat is niet optimaal.” Een andere student in de wandelgangen: “De lustrumfeesten van mijn vereniging zijn binnenkort, het zou echt niet flex zijn als die niet doorgaat. Even afwachten maar hoe het zich ontwikkelt.”

Koffiejuffrouw Cora vindt het – ondanks het slinkende aantal klanten in haar ‘toko’ – goed dat de faculteit maatregelen neemt, maar benadrukt: geen paniek. “Laten we met zijn allen alsjeblieft niet overdrijven. Laatst stond ik in de metro en moest ik niezen. Nou, iedereen stoof weg. Mijn devies: rustig blijven, mensen. Het komt vast goed allemaal.”

2018__PC14162_GuidoPijper

Lees meer

Coronavirus: Erasmus MC stopt met grootschalige colleges

Colleges met meer dan dertig studenten worden geschorst. Dit om de verspreiding van…