Gefeliciteerd met jullie nieuwe vereniging. Hoe is het allemaal begonnen?

“Bedankt! Op een dag hadden mijn vriendin Zeynep en ik het erover dat we als veganisten een gemeenschap missen op campus waar we andere veganistische studenten kunnen ontmoeten. In andere studentensteden is wel zo’n vereniging, namelijk in Groningen, Nijmegen, Amsterdam en Wageningen. Zij hebben ons geholpen om VSA Rotterdam op te richten.

“We zijn nog bezig om allerlei details te regelen. Op dit moment maken we bijvoorbeeld een overzicht van de organisatiestructuur en vullen we formulieren in voor de Kamer van Koophandel. Later hopen we ook officieel erkend te worden door de universiteit. Maar we wilden niet wachten tot al het papierwerk geregeld was, daarom lanceerden we de vereniging vorige week al met een potluck bij de Sustainability Hub.”

En hoe was het?

“Het was superleuk. Er kwamen zeventien enthousiaste studenten en medewerkers op af met hun zelfgemaakte veganistische gerechten. Het was heerlijk. Mensen wisselden recepten en tips uit, zoals adresjes waar je als veganist lekker uit eten kunt gaan. Ook fantastisch dat de Sustainability Hub ons steunt, zij hebben hun ruimte beschikbaar gesteld voor de potluck, ook al zijn wij nog geen officiële vereniging.”

VSA Rotterdam
Het bestuur van VSA Rotterdam. V.l.n.r. Essia Zarrouk, Adriana Banda Dias, An Pham, Zeynep Kunduracilar, Giovana Bressan en Rana Bulut Beeld door: VSA Rotterdam

Een veganistische studentenvereniging, waarom is dat nodig?

“Als veganist voelt het soms alsof je de enige bent in je sociale kring. Mensen maken af en toe een sarcastische opmerkingen of ze nemen je niet serieus. Dus het is leuk om een gemeenschap te hebben waarin je bijvoorbeeld tips en ervaringen kan uitwisselen, maar ook de uitdagingen als veganisten kan bespreken of samen leuke dingen kan doen.

“We hebben trouwens ook een commissie binnen het bestuur die zich bezig zal houden met het activisme, dus VSA is zeker niet alleen maar voor de gezelligheid.”

Aan wat voor activisme moeten we dan denken?

“We willen graag een gesprek beginnen over de veganistische leefstijl omdat wij het veganisme erg belangrijk vinden, niet alleen voor het milieu en onze gezondheid, maar vooral voor het welzijn van dieren.

“Een veganistische leefstijl betekent niet alleen maar dat je geen vleesproducten eet, maar het beïnvloedt ook andere aspecten in je leven. Je wordt erdoor bijvoorbeeld bewuster over je ecologische voetafdruk of je gezondheid. En de universiteit is een ideale plek om bewustwording en veranderingen bij te brengen. Het zou gaaf zijn als bijvoorbeeld alle kantines op de campus veganistisch zijn. Dat zou laten zien dat de universiteit de urgentie van de beweging begrijpt en de wereld duurzamer wil maken.”

Wat zouden jullie willen bereiken?

“Op de lange termijn willen we graag de vereniging worden voor alle veganistische studenten in Rotterdam, dus niet alleen voor EUR-studenten, maar ook voor studenten van bijvoorbeeld Willem de Kooning, de Hogeschool Rotterdam of Codarts.

“We willen vooral een platform bouwen waar veganisten of geïnteresseerden met elkaar in contact kunnen komen, dus voor dit collegejaar zijn leden werven en succesvolle evenementen organiseren onze doelen.”

Heb je al veel leuke programma’s in petto?

“Op 29 februari gaan we naar de veganistische beurs VeggieWorld in Utrecht. Op 18 maart organiseren we een lezing van de veganistische activist Seb Alex op de universiteit en binnenkort hebben we ook een filmavond.”

Lees 3 reacties