De verklaring is ondertekend door de universiteiten van Bilbao, Bochum, Cork, Istanbul, Luik, Oulu, Rotterdam en Zagreb. Die steden worden gekenmerkt door  ‘socio-economische en socio-culturele super-diversiteit‘.

De doelstelling van de alliantie is drieledig. Ten eerste moet het voor studenten, wetenschappers en ondersteunend personeel mogelijk worden om zich ‘naadloos’ te bewegen tussen de acht UNIC-universiteiten. Daarnaast daagt de alliantie de deelnemers uit om ‘superdivers’ te zijn en dus mensen met elke achtergrond te verwelkomen. Ook willen de deelnemers ‘citylabs’ ontwikkelen: ontmoetingsplekken voor het uitwisselen van kennis in en met steden.

Inclusiever

Volgens rector magnificus Rutger Engels passen de doelstellingen goed bij de Erasmus Universiteit. “De EUR heeft een superdiverse studentenpopulatie, met een relatief hoog percentage studenten met een niet-traditionele achtergrond. De andere UNIC-universiteiten delen deze kenmerken en de toewijding om onze onderwijsprogramma’s en mobiliteit onderling inclusiever te maken. Ons doel is om een echte Europese leerervaring voor onze studenten beschikbaar te stellen en de toekomstig leiders op te leiden die de Europese steden van morgen zullen vormgeven. UNIC doet dit door nieuwe aanpakken en modellen voor educatie, handvatten en plannen te ontwikkelen.”

euf_council_of_rectors

Lees meer

EUR eerste Nederlandse universiteit in European University Foundation

Tijdens een bijeenkomst in Gent werd de Erasmus Universiteit officieel geaccepteerd als…