Gratis films

In de kleine zaal van Theater Rotterdam aan het Schouwburgplein is dagelijks een gratis muziekdocumentaire te zien (kijk hier voor het volledige programma). Dit jaarlijks terugkerende programmaonderdeel heet ‘Scopitone’. Het thema van dit jaar is sociale achtergronden. Volg bijvoorbeeld de Russische rapper Anton die als Antoha MC door Oost-Europa toert, dragkinderen Stephan (9), Jason (11) en Bracken (11) of Jagari die ooit de bekendste rockster van Zambia was en nu werkt als mijnwerker.

Heb je een RotterdamPas? Dan kun je één gratis een last-minute ticket halen, maar wel het hele festival lang. Ga 30 minuten voor aanvang van de film naar de kassa van de bioscoop of het theater waar de film draait en hoop dat er nog een kaartje vrij is.

Kunst en feest

Naast film kun je ook kunst kijken tijdens het IFFR. In De Doelen staat een soort wachtkamer waarin korte films worden vertoond, maar ook bij het Nieuwe Instituut, V2 en de S/ASH Gallery kun je terecht om gratis IFFR-kunst te bewonderen.

Dan die befaamde feestjes in de Schouwburg, die zijn elke avond. De foyer wordt elke dag omgetoverd tot Club IFFR. Eigenlijk heb je alleen toegang tot deze feestavond met een filmkaartje van die dag, maar in de praktijk wordt er amper gecontroleerd, alleen als het later op de avond is én al behoorlijk druk. Anders slingeren uitgeprinte kaartjes nog wel eens rond bij de bioscopen, en bij Cinerama Filmtheater en bij Kino kun je altijd even binnenlopen voor een drankje. Dat kan van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Op de vrijdagen moet je voor het feestje in Kino overigens wel een kaartje hebben.

En welke film wil je dan vervolgens zien? Bron: www.instagram.com

EUR-evenementen

Weet je alles over films? Dan is de filmquiz van Studium Generale wel een plek voor jou. De groepen mogen uit maximaal vijf mensen bestaan, en deelname is gratis. De maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit staat helemaal in het teken van films. Cultuurtheoreticus Tamara de Groot vertelt die avond bijvoorbeeld of films als Black Panther (2018) sociale verandering kunnen veroorzaken. Niet gratis maar wel speciaal voor studenten en medewerkers van de Erasmus Universiteit: de EUR@IFFR Film Night met Boyz in the Wood en het jaarlijkse Tiger College met een lezing van filosoof Yogi Hendlin voorafgaand aan de thriller Little Joe.

Studentenkorting

Het studentenleven is volgens het IFFR al duur genoeg en dus krijgen studenten studentenkorting bij lange en middellange films. Er gaat vier euro van de prijs af, dus je betaalt maar acht euro voor een kaartje.

Lees één reactie