Tweede Kamerleden Sandra Beckerman en Frank Futselaar van de Socialistische Partij (SP) stellen vragen aan de ministers van Wonen (Stientje van Veldhoven, D66) en Onderwijs (Ingrid van Engelshoven, D66) over oplichters op de huizenmarkt. Ze willen onder andere weten hoeveel studenten er zijn opgelicht en hoeveel slachtoffers er uit het buitenland komen. Volgens de SP zijn internationals extra kwetsbaar omdat ze de Nederlandse taal niet spreken en de lokale woningmarkt niet kennen.

Oplichting in Delft

Bovendien vragen de Kamerleden zich af of er controle plaatsvindt op digitale platforms als Kamernet, Roomster en Facebook om te voorkomen dat mensen zich onterecht voordoen als verhuurder, en willen ze weten hoe de Autoriteit Consument en Markt betrokken is bij het voorkomen en aanpakken van malafide en nepverhuurders. Daarnaast willen ze dat de minister zorgt dat alle hogescholen en universiteiten studenten waarschuwen voor deze praktijken.

De Kamerleden stellen de vragen naar aanleiding van berichtgeving in Delta, het onafhankelijke journalistieke platform van de TU Delft. Delta ontdekte hoe oplichters op de Delftse woningmarkt te werk gaan om studenten te laten betalen voor niet-bestaande woningen, door contact op te nemen met een aantal facebookgebruikers die in een groep voor internationale studenten in Delft worden beschuldigd van oplichting. Later beschreef het universiteitsmedium een oplichtingszaak waarbij iemand die zich voordeed als huisbaas zelfs een bezichtiging organiseerde en sleutels uitdeelde aan nietsvermoedende studenten.

Rotterdamse oplichters

Ook in Rotterdam zijn veel oplichters actief op de studentenkamermarkt, bleek vorig jaar uit undercoveronderzoek van Erasmus Magazine. Tientallen adverteerders probeerden (vooral internationale) studenten geld afhandig te maken door zich voor te doen als verhuurder. De Landelijke Studenten Vakbond en Erasmus Student Network maakten zich destijds al zorgen over de zwendelpraktijken.

em-woning-bedrog-rotterdam-tent bas van der schot woningnood

Onderdeel van de Special

De jacht op kameroplichters

Hoe opereren kameroplichters in Rotterdam? EM ging undercover bij de zwendelaars.