HongKongProtest_Sterrenburg_2019-7-875×583
De demonstranten hebben bij de ingangen van de campus barricades opgetrokken. Beeld door: Wouter

Derdejaars IBCoM-student Wouter zag hoe de situatie op een gewelddadige confrontatie uitliep toen de politie de demonstranten bestookte met traangas en rubberen kogels. De studenten gooiden op hun beurt met molotovcocktails naar de politie. Wouter wist in de chaos ongedeerd te blijven: “Ik voel me in mijn studentenhuis hier nog steeds heel veilig en de campus is behoorlijk groot, dus ik was een heel eind weg van waar de confrontatie plaatsvond”, liet hij EM woensdag weten.

HongKongProtest_Sterrenburg_2019-8-875×583
Studenten hebben bij een ingang van de campus een controlepost ingericht om te voorkomen dat undercover agenten de protesten zouden infiltreren. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-9-875×583
De demonstranten moesten het voor de geïmproviseerde barricades doen met materiaal dat voorhanden was: hier snijdt een student met zwaar gereedschap een hek door om de barricade verder te versterken. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-10-875×583
Een student wordt behandeld voor brandwonden, die zijn veroorzaakt door traangas van de politie. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-11-875×583
In reactie op de demonstranten zette de politie rubberen kogels en traangas in als minst schadelijke wapens. Traangas kan echter ernstige brandwonden veroorzaken en iemand die een rubberen kogel tegen zijn hoofd krijgt, kan bewusteloos raken. De demonstranten beschermden zich daarom met helmen en gasmaskers. Beeld door: Wouter

Nadat de situatie op de campus de avond ervoor was geëscaleerd, maakte de Chinese Universiteit van Hongkong woensdag bekend dat de rest van het semester zou worden geannuleerd. “De situatie is nog niet helemaal duidelijk, maar de rest van het semester wordt er in elk geval fysiek waarschijnlijk geen les meer gegeven”, zegt Wouter in een telefoongesprek met EM. Hij weet niet precies wat dat betekent voor de rest van zijn verblijf in Hongkong, waar hij het hele semester op uitwisseling zou zijn. Alle uitgangen van de campus zijn momenteel gebarricadeerd, maar als student kun je er wel langs. Het openbaar vervoer is een chaos en er rijden geen taxi’s meer naar de campus, wat het moeilijker maakt om in de stad te komen.

HongKongProtest_Sterrenburg_2019-12-875×583
Studenten gebruikten een laser om de politie af te leiden. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-13-875×583
Demonstranten beschermden zichzelf met paraplu’s tegen zware traangasaanvallen door de politie. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-875×583
Een demonstrant houdt een van de molotovcocktails vast die naar de politie werden gegooid. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-3-875×583
Demonstraten beschermden hun gezicht met sjaals en gasmaskers. Beeld door: Wouter

Door de snel toenemende onrust op de campus hebben sommige van Wouters uitwisselingsvrienden hun tas al gepakt. “Het is allemaal heel onwerkelijk”, vindt Wouter. “Nog maar een paar dagen geleden was alles redelijk normaal en nu ben ik ineens afscheid aan het nemen van vrienden die vertrekken.” Het International Office van de Erasmus Universiteit heeft Wouter ook de mogelijkheid geboden te vertrekken, maar hij wacht nog op meer informatie over zijn verdere studie als uitwisselingsstudent aan de CUHK.

HongKongProtest_Sterrenburg_2019-4-875×583
De meeste demonstranten zijn studenten van verschillende universiteiten in Hongkong. Na de confrontatie dinsdag besloten sommige studenten de nacht buiten op het campusterrein door te brengen uit angst voor een mogelijke terugkeer van de politie. Beeld door: Wouter
HongKongProtest_Sterrenburg_2019-6-875×583
De demonstranten bewaakten om beurten de frontlinie. Beeld door: Wouter
Protest Hongkong op campus – Wouter

Read more

Studeren in een protesterend Hongkong: ‘Onder de gasmaskers zitten gewone studenten’

Wouter studeert in Hongkong en volgt de studentenprotesten op de voet. Voor EM…