Zowel aan hogescholen als universiteiten struikelen nog veel studenten na hun eerste studiejaar. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over ‘vroegtijdige studieverlaters’ waar de Tweede Kamer om had gevraagd.

In 2014 begonnen bijvoorbeeld 45.000 studenten aan een universitaire opleiding. Daarvan stopte 5 procent (2.250 studenten) binnen één jaar met studeren (zie grafiek): ze wisselden niet van opleiding, ze verdwenen helemaal uit het hoger onderwijs.

Maar daar bleef het niet bij. In de jaren daarna gooiden nog eens 5.000 studenten de handdoek in de ring. Dat zijn er aanzienlijk meer dan in het eerste studiejaar.

In het hbo gaat het nog veel harder. In 2014 begonnen 94.000 studenten aan een hbo-opleiding. Een jaar later waren er 15.000 afgehaakt. Nog eens 34.000 hbo’ers stopten in de jaren erna. Ook dit zijn dus geen studenten die van opleiding wisselen. Het zijn studenten die uit het hoger onderwijs verdwijnen.

Het zou overigens kunnen dat studenten niet voorgoed uitvallen, maar even pauze nemen en later weer in het hoger onderwijs terugkeren. Daar waarschuwt het ministerie ook voor: dat maakt de meest recente uitvalpercentages iets hoger.

Campus (46)

Lees meer

Afschaffen N=N? ‘Minister slaat de plank volledig mis’

Geneeskunde stopte vorig jaar al met N=N. Minister Van Engelshoven wil het nu overal…