Sinds 2017 wonen alle eerstejaars studenten van EUC verplicht in het pand aan het Stadhuisplein. Student Casper Slagter, voorzitter van studievereniging Erasmus University College Student Association (EUCSA) woonde er zelf een jaar. “Het kan er best heftig aan toe gaan. Soms trilden mijn ramen door de muziek.” Hij hoort ook van de studenten die er nu wonen dat ze regelmatig last hebben van de horeca. DCMR concludeert dat er op dit moment in de studentenwoningen geen sprake is van een goed woon- en leefklimaat.

In het bestemmingsplan van de gemeente is het levendiger maken van het stadscentrum opgenomen en de komst van de studentenwoningen zou daar aan bijdragen. Door de geluidsoverlast van de uitgaansgelegenheden komt dit plan in het nauw. Het samengaan van wonen en horeca aan het Stadhuisplein kan alleen voortbestaan als de horeca maatregelen treft, is te lezen in het rapport. Betere isolatie van de studentenwoningen zou de overlast een beetje kunnen beperken, maar de oplossing moet komen van de betrokken horecagelegenheden.

Geen gemakkelijke oplossing

Het sluiten van de terrassen vanaf 19.00 uur, geen geluidsboxen meer op het terras en het verbeteren van de isolering zouden daar aan moeten bijdragen, maar de horecaondernemers vrezen dat dit niet voldoende helpt en is het ook moeilijk te realiseren. De EUR laat weten dat er vooralsnog geen oplossing gevonden is en er ook geen alternatieve woonruimte komt voor de studenten. Deze is er op korte termijn simpelweg niet en de EUR is daarnaast gebonden aan een samenwerkingsovereenkomst met de eigenaar van Lucia. Een oplossing vereist volgens de universiteit ‘constructief overleg tussen alle betrokken partijen’.

Aanhoudende problemen

Slagter noemt het een vervelende situatie maar weet ook geen directe oplossing. ‘’Ik hoor van veel studenten dat ze er last van hebben, maar ik begrijp de horeca-uitbaters ook. Mensen die uitgaan maken gewoon veel geluid. Het is een gezellige plek en het zou heel jammer zijn als de boel sluit.’’

De problemen rondom de geluidsoverlast spelen al langer en eerder werden al maatregelen getroffen om het aantal decibel te beperken. In december 2017 schreef NRC nog over de overlast op Stadhuisplein en hoe onder andere de Après Skihut stopte met het gebruik van een ‘toeter’ omdat EUC-studenten er last van hadden.