In de Irandeal is afgesproken dat Iran zijn nucleaire activiteit tot een minimum beperkt. In ruil daarvoor zouden de Verenigde Staten en de Verenigde Naties de nadelige economische sancties voor Iran opheffen. De deal staat behoorlijk op losse schroeven, aangezien de Verenigde Staten in mei zich eruit terugtrok.
In zijn lezing vertelt Kazemi Abadi over het land Iran zelf, maar ook over de totstandkoming van de deal in 2015. “Het was de bedoeling dat de onderhandelingen zes maanden zouden duren. Het werden echter twee jaren van intensieve onderhandelingen voordat er een akkoord kwam.”
Internationale relaties
De geplande drie kwartier die voor het college van Kazemi Abadi staat is eigenlijk te kort. Hij wil graag nog een aantal dingen te vertellen, maar Kazemi Abadi wordt onderbroken door docent Julian Emami Namini, omdat er ook nog tijd voor vragen uit de zaal gereserveerd is. Kazemi Abadi vraagt of hij nog vijf minuten kan praten, maar nee, het is nu tijd om vragen te stellen.
Het valt op dat de studenten in de zaal vooral geïnteresseerd zijn in de relaties tussen Iran en andere landen. “Hoe ziet u de toekomst van wereldwijde onderhandelingen nu de Verenigde Staten minder betrouwbaar wordt en de Verenigde Naties te zwak?”, is een van de vragen die een student stelt. “Er is hier geen vertegenwoordiger van de Verenigde Staten aanwezig om zich te verweren, dus ik wil voorzichtig zijn met wat ik zeg”, begint de ambassadeur. “Internationale betrekkingen en onderhandelingen hebben veel onzekerheid. Binnen een mum van tijd kan er alles gebeuren. Het hangt sterk af van de beslissing van één persoon, niet van het beleid van één land”, is het antwoord van Kazemi Abadi.
Dit is de tweede keer dat Emami Namini de Iraanse ambassadeur uitnodigt in zijn college. “We selecteren onze gastsprekers op onderwerp. De huidige conflicten tussen Iran en China, Frankrijk, Rusland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Duitsland met betrekking tot de deal maakt dit onderwerp interessant voor studenten. Omdat de Iraanse ambassadeur plaatsvervangend hoofd van het Irandeal-team van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken is, hebben we besloten om hem uit te nodigen”, aldus Emami Namini.
Kanttekeningen
De reacties op het college zijn positief, maar er zijn wel een paar kanttekeningen. “Ik ben half Amerikaans, en aangezien de Verenigde Staten deel uitmaakte van deze deal was het interessant om er meer over te weten te komen”, zegt Chris, student Economie en Bedrijfseconomie (IBEB). “Ik had het fijner gevonden als hij meer diepgaande informatie over de deal had gegeven, maar ik waardeerde dat hij zeer diplomatiek bleef tegenover andere landen.”
Annryca Ferrao, ook een IBEB-student, deelt de mening van Chris. “Ik heb meer geleerd over Iran en over de deal zelf, maar ik denk dat hij meer details over de deal had kunnen geven. Ook zou een beetje meer uitleg over de vragen die door de studenten werden gesteld en de antwoorden die hij gaf goed geweest zijn. Hij bleef soms een beetje vaag.”