Het is inmiddels al laat in de avond – of is het vroeg in de ochtend? Na een bezoek aan de club wil je met je vrienden nog even afpilsen in een nabije kroeg. Maar waar kan dat tegenwoordig nog, om 3 uur ‘s nachts even een biertje pakken in de havenstad? Veel tenten moeten om 2 uur al sluiten omdat ze geen vergunning tot later kunnen bemachtigen, dankzij restrictief gemeentebeleid.

Je bent niet de enige die last heeft van de terugtrekkende horeca. In de Rotterdamse gemeenteraad woedt een verhit debat over het falende uitgaansbeleid in de stad. Veel partijen, van D66 tot Leefbaar Rotterdam, van de SP tot de VVD, vinden dat het tijd is om de horeca weer een opkikker te geven. Raadslid Elene Walgenbach (D66), waarschuwde onlangs in een raadsvergadering dat Rotterdam op termijn zal veranderen in een ‘Meppel aan de Maas’.

Casper Jongeling (24) is voorzitter van de Jonge Democraten Rotterdam en studeerde Rechten en Psychologie aan de EUR. Jelrik Westra (18) is tweedejaars Bestuurskunde en bestuurslid Politiek van de Jonge Democraten Rotterdam.

Over de jaren heen zijn er talloze moties aangenomen om het nachtleven in Rotterdam te stimuleren. Voorbeelden hiervan zijn oproepen tot instelling van een nachtraad en het vinden van locaties voor nieuwe en bestaande clubs in het havengebied. Burgemeester Aboutaleb (PvdA) blijkt echter weinig ontvankelijk voor de mening van onze volksvertegenwoordiging. Alhoewel hij stelt dat hij niet tegen de nachthoreca is, blijkt het tegenovergestelde vaak waar.

Dit heeft alles te maken met het beleid dat door het huidige college van burgemeester en wethouders wordt gevoerd. Clubs verdwijnen om de haverklap en nieuwe vergunningen worden niet meer uitgegeven. Hierdoor wordt het voor ondernemers steeds lastiger om een uitgaansgelegenheid in Rotterdam te starten of te behouden. Het college rechtvaardigt dergelijke besluiten door te stellen dat er onvoldoende politiecapaciteit zou zijn om de orde te handhaven of dat de geluidsnormen overschreden zouden worden. De feitelijke onderbouwing van deze argumenten blijft daarbij veelal achterwege.

Deze aanpak heeft de afgelopen vijf jaar ertoe geleid dat, hoewel twintig ondernemers hun 24-uurs-vergunning hebben ingeleverd, geen enkele aanvraag tot zo’n vergunning positief is beantwoord. Als gevolg zijn er vandaag de dag nog maar 35 zaken in het centrum van de stad waar we op een vrijdagavond na 2 uur ‘s nachts nog kunnen genieten van een biertje, zo blijkt uit onderzoek van Vers Beton.

Vooral studenten, grootverbruikers van de nachthoreca, zijn de dupe. Rotterdam stond de afgelopen decennia als wieg van de gabberscene bekend om haar innovatieve uitgaansimago. Dit beeld is door het gemeentelijke horecabeleid ernstig ingeperkt, waardoor het op termijn plaats zal maken voor dat van een stad waar men prima woont en werkt, maar ‘s nachts geen plezier kan beleven. Zo’n transformatie van de stad zal voornamelijk nadelige gevolgen hebben voor het studentenleven. Veel potentiële eerstejaars zullen afknappen op een studentenstad die geen studentenleven te bieden heeft, zeker met aanlokkelijke steden zoals Utrecht, Leiden en Amsterdam op een steenworp afstand. Een vermindering van het aantal studenten zorgt vervolgens weer voor een daling in de vraag naar uitgaansgelegenheden. Daarom is het des te opmerkelijker dat het debat over het nachtleven zich beperkt tot het stadhuis aan de Coolsingel. Het gaat hier om een kwestie die grote invloed heeft op elke Rotterdamse student. De studenten worden slapende slachtoffers in een stad die steeds meer in slaap valt.

Tijd om in actie te komen. De studenten van Rotterdam verdienen een waardige plek aan tafel bij het debat over het Rotterdamse nachtleven. Daarom roepen wij de studentenverenigingen die de stad rijk is op om hun aanzien en invloed te gebruiken om druk te zetten op het huidige uitgaansbeleid van het college. Zij, die aan de bakermat van het Rotterdamse studentenleven stonden, hebben als geen ander baat bij een bloeiende uitgaansscene. We roepen de universiteitsraad op om mee te denken over de positie die de Erasmus Universiteit inneemt in dit gesprek. Immers, geen florerende universiteit zonder een bijpassend nachtleven. We roepen ook de studieverenigingen op om aandacht te besteden aan het nachtleven door middel van kroegcolleges en symposia. Studenten verdienen het om te weten wat er met het uitgaansleven in hun stad gebeurt en om hierover mee te kunnen praten.

Ook voor de individuele student die geeft om het avondje uit zijn er genoeg manieren om je stem te laten horen. Eis je plek aan de tafel. Bezoek raadsvergaderingen, spam de mailboxen van de burgemeester en wethouders vol en roep op tot terugkeer van het ambt van Jules Deelder, de legendarische eerste nachtburgemeester van zowel Rotterdam als Nederland. Samen kunnen de studenten een vuist maken naar het uitgaansbeleid van het Rotterdamse college, dat ernstig tekortschiet. Voor ons studentenleven, maar vooral voor de levendige en rauwe uitgaansscene die ons Manhattan aan de Maas ooit kende, maar nog altijd verdient.