Omdat zien roken doet roken geldt er op landelijk niveau een antirookbeleid waarbij gestreefd wordt naar volledig rookvrije terreinen van onderwijsinstellingen in 2020. De rookzones op de campus zijn te vinden bij het Tinbergengebouw, het K.P. van der Mandeleplein, de Tinbergen Plaza, bij het Baylegebouw, naast de UB-vijver en nabij de UB, Q- E- en sportgebouw.

De universiteit heeft een project- en stuurgroep aangesteld om het rookbeleid door te voeren en te handhaven. Ook werd in mei met werknemers en studenten in een ‘rokerspanel’ gekeken naar de behoeften van de (rokende) medewerkers en studenten van de EUR. Daarin werden de plannen besproken, en de exacte locaties van de rookzones bepaald. Amanda Hanemaaijer, projectleider van de groep: “We willen niemand bestraffen, dus de toon van aanspreken vinden we erg belangrijk. Het doel is het creëren van een leefbare omgeving voor iedereen.” Een tweede panel wordt gepland in september.

Boetes

Disciplinaire maatregelen, zoals het uitdelen van boetes, zijn mogelijk volgens het nieuwe beleid. Maar Hanemaaijer benadrukt dat de universiteit dat voorlopig niet van plan is: “Het aanspreken en informeren van mensen door inzet van extra beveiliging staat voorop en we willen eerst zien hoe dat gaat.”

Het nieuwe beleid geldt voor heel campus Woudestein, dus ook voor de terrassen van In de Smitse en het Paviljoen, en op de terreinen van het Erasmus University College en het International Institute of Social Studies. Onlangs stopte de Spar op de campus al met de verkoop van tabakswaren.

rookzones-campus-woudestein
De rookzones die vanaf 1 september 2019 gelden
Lees 5 reacties