Dit jaar werkt de Happietaria-commissie samen met stichting Zuidoost-Azië (ZOA),de vrijwilligersorganisatie die hulp biedt aan de enorme hoeveelheid vluchtelingen in Oeganda. Volgens commissielid Martijn Tel (20, student Communicatiewetenschappen), moet er hard aan de bel worden getrokken: “Oeganda heeft een extreem soepel vluchtelingenbeleid, waardoor vluchtelingen van over heel Afrika om verscheidene redenen hun eigen land verlaten en de tocht naar Oeganda ondernemen. Dit is goed, maar heeft ook veel negatieve kanten. Oeganda heeft zelf niet het geld om de 1,2 miljoen vluchtelingen te ondersteunen en ook ontstaan er conflicten tussen de vluchtelingen en inwoners van Oeganda zelf, vaak door armoede.”

happietaria01

Veel kinderen

Volgens Martijn focust ZOA zich vooral op het verbeteren van onderwijs, aangezien meer dan 60 procent van de vluchtelingen minderjarig is. Ook tracht de organisatie de communicatie tussen de vluchtelingen en de huidige bewoners van Oeganda te verbeteren door middel van educatie en saamhorigheid, zoals het verzorgen van gesprekken tussen de vluchtelingen en de Oegandese bevolking.

Een pop-uprestaurant opzetten lijkt simpel, maar er gaat erg veel werk in zitten. De ene commissie is verantwoordelijk voor het vinden van sponsoren, de andere voor het klaarmaken van de gerechten. Dat laatste gebeurt onder streng toezicht van een chef, die iedere avond vrijwillig klaarstaat.

happietaria02
De commissie van Happietaria. Beeld door: Aysha Gasanova

Het zoeken naar een pand is ieder jaar een opgave, maar volgens Martijn heeft de commissie het dit jaar goed voor elkaar. “We hebben enorm hard gewerkt om deze locatie te krijgen, maar normaal moet er veel meer gebeuren om een écht restaurant op te zetten. Alles, van het servies en keukengerei tot glaswerk en lampensets, hebben we zelf geregeld, maar de keuken, de  tafels en stoelen waren er al. We zijn hier ontzettend blij mee.”

Grote posters

Het restaurant heeft een donkerbruin interieur en een lange bar waar tientallen mensen aan kunnen zitten. Grote posters hangen aan de muren, niet alleen voor decoratie maar ook om de gasten te informeren over het goede doel. In het midden van het restaurant hangt een enorm zwart doek met daarop foto’s van de Oegandese vluchtelingen: de vrouwen dragen water, de kinderen spelen met een versleten voetbal. Ondanks de foto’s voelt het restaurant gezellig aan, door de warme verlichting en de kleurrijke bloemen op de tafels. Bij Happietaria krijg je gevoel dat je in een echt restaurant zit.

Op de menukaart staat dit jaar naast de risotto met parmaham en de sushibowl ook een traditioneel Oegandees vleesgerecht met kleurrijke groentes. Daarnaast is er de ‘burgerplicht’, een vegetarische optie, om op die manier nog meer gasten naar Happietaria te krijgen. Omdat het overgrote deel van het publiek uit studenten bestaat worden de prijzen zo laag mogelijk gehouden: zo rond de 13 euro voor een hoofdgerecht en 5 euro voor een dessert. Martijn: “We hopen echt dat studenten en ook niet-studenten een kijkje komen nemen in ons restaurant. We hebben ons best gedaan om het er zo professioneel mogelijk uit te laten zien. Naast een leuke avondje uit en de heerlijke gerechten help je ook nog een ander.”

happietaria07
Beeld door: Aysha Gasanova

Van Vollenhovenstraat

Happietaria is een studentenconcept dat elk jaar in meerdere steden in Nederland wordt uitgevoerd, waaronder in Rotterdam. De studenten proberen met de inkomsten van het restaurant hulp te bieden aan mensen die door omstandigheden in een lastige situatie zijn beland. De Rotterdamse editie is te vinden op de Van Vollenhovenstraat 15 in Rotterdam en is open van 8 mei tot en met 6 juni.

Happietaria 2016

Lees meer over de editie van 2016

Happietaria heeft eindelijk een locatie gevonden

Happietaria heeft eindelijk een locatie gevonden.