Het pop-uprestaurant Happietaria zou begin mei worden geopend, maar kreeg te maken met problemen rondom de locatie. Twee weken later is het restaurant, waarvan de opbrengsten volledig naar het goede doel gaan, eindelijk klaar om studenten en andere gasten te ontvangen. De opening vindt volgende week op dinsdag 17 mei plaats op de nieuwe locatie in het westen van Rotterdam, vlak bij het historische Delfshaven.

Een moeizame start

“Elk jaar is het vinden van een nieuwe locatie voor het restaurant weer een probleem,” zegt Christine Slings, PR manager bij Happietaria Rotterdam. Volgens Christine komt dat door het gebrek aan geld. “Elk jaar zijn er veel onderhandelingen over de locatie. Veel locaties blijken dan ongeschikt te zijn. Helaas hebben we niet veel te besteden en daarmee snijden we onszelf in de vingers.”

Het pop-uprestaurant zou op 1 mei worden geopend, maar de opening werd meer dan twee weken uitgesteld, omdat een van de potentiële locaties kwam te vervallen. Christine legt het uit. “We hadden afgesproken dat we ons in het oude Tropicanagebouw zouden vestigen. Uiteindelijk bleek dat de keuken niet zo geschikt was. We moesten deze locatie schrappen en op zoek gaan naar een nieuwe locatie.”

Happietaria 1
Courtesy of Christine Slings

Voor het goede doel

Happietaria is een liefdadigheidsinstelling die geld inzamelt voor het goede doel. Louise Geluk is verantwoordelijk voor de promotie van het gekozen project. Ze legt uit dat er elk jaar een nieuw project wordt gekozen. Dit jaar wordt het ingezamelde geld besteed aan het verbeteren van waterzuiveringssystemen in het Afrikaanse land Burundi. “Niet veel mensen zijn op de hoogte van de erbarmelijke leefomstandigheden van kinderen en hun ouders in Burundi.”

Het Happietaria-initiatief maakt deel uit van een groter netwerk van liefdadigheidsprojecten. “Happietaria werkt samen met de Nederlandse ambassade aan het Wereldvoedselprogramma om voedselvoorziening, hygiëne en de waterkwaliteit te verbeteren.” Het project is oorspronkelijk bedacht door de stichting ZOA, die op het hele continent humanitair werk verricht.

De vrijwilligers hopen dit jaar veel geld op te halen. Happietaria Utrecht heeft de lat hoog gelegd door bijna 50.000 euro in te zamelen in de vijf weken dat het restaurant geopend was. Happietaria Rotterdam probeert ditzelfde doel te behalen. Volgens Louise is het belangrijkste doel van Happietaria echter om mensen bewust te maken van de slechte leefomstandigheden in Burundi. Je kunt het restaurant vinden op Dempostraat 143.