expeditie-next-9-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Door het eten te verplaatsen in de Grote Verteermuur leerden de kinderen (en ouders natuurlijk) van alles over de spijsvertering. In het POP-UP Poeppaleis konden ze ook een glitterdrol fabriceren.

expeditie-next-10-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Terwijl de kinderen de cellen onder een microscoop bekeken, legde een onderzoeker van het Hubrecht Instituut uit wat stamcelonderzoek is, door het te vergelijken met het maken van popcorn. Van enkele cellen kunnen mini-organen gekweekt worden zoals longen en darmen.

expeditie-next-12-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Ontwerp je eigen alien, een initiatief van de Universiteit Leiden. Teun (rechts, 9 jaar): “Ik denk dat er leven is buiten de aarde, wij kunnen niet de enige zijn. Misschien zien ze eruit als bacteriën. Ik vind het geen eng idee, tenzij ze slimmer zijn dan wij en lasergeweren hebben.”

expeditie-next-2-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Door hard te trappen op de Blenderbike van Science Linx, onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen, wordt bevroren fruit gepureerd tot een smoothie. Die mochten de kinderen daarna zelf opdrinken.

expeditie-next-8-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Herken jij de beestjes die in de grond leven? In het Reizend Natuurlab van Naturalis werden  insecten die in de grond leven van dichtbij bekeken en vergeleken.

expeditie-next-5-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Het RIVM onderzoekt de productsamenstelling van bijvoorbeeld medicijnen. Daar wordt een moleculaire sensor voor gebruikt, een zelfde soort sensor gebruikten de kinderen hier. Met een app op de telefoon konden ze zien uit hoeveel procent water een appel bestaat of hoeveel cacao er in chocolade zit.

expeditie-next-6-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

In de Proefjesfabriek konden kinderen samen met studenten van de TU Delft aan de slag in het laboratorium. Moederdagcadeaus hoefden ze niet meer te kopen, want hier werden heerlijke bruisballen gemaakt voor in bad.

expeditie-next-13-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Uitgedost als vreemde vogel verzamelden de deelnemers voedsel. Daarmee leerden de kinderen over evolutie: de omgeving verandert door het gedrag van de medespelers en sommigen deelnemers ‘stierven uit’. Het spel is gemaakt door Science Linx van de Rijksuniversiteit Groningen.

expeditie-next-4-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

In heel veel voorverpakte sauzen zit te veel zout en dat is slecht voor je nieren. Door een zelfgemaakt alternatief te laten proeven en het recept mee te geven naar huis, hoopten de makers dat er meer zelf gekookt gaat worden. De Smaakmaker is ontwikkeld door kunstenaars Chantalla Pleiter en Teackele Soepboer in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen.

expeditie-next-1-Aysha-Gasanova
Beeld door: Aysha Gasanova

Ook de Erasmus Universiteit werd tijdens Expeditie NEXT vertegenwoordigd. ’s Middags gaf hoogleraar familiesociologie Renske Keizer een lezing over vaders. Cultuursocioloog Julian Schaap, chronobioloog Bert van der Horst en socioloog Emiel Rijshouwer gaven lezingen tijdens het avondprogramma.

Lees meer

4 vragen over… de Nationale Wetenschapsagenda

Katja Schuurman, Valerio Zeno, Typhoon, Neelie Kroes… allemaal stellen ze een vraag…