In een kritisch rapport concludeerde de Onderwijsinspectie vrijdag dat studenten voor twee masters te veel collegegeld hebben betaald. Ook hadden twee masters een te hoge studielast en was de informatievoorziening aan toekomstige studenten niet op orde.

“Het is hele complexe materie”, zegt RSM-woordvoerder Marianne Schouten. “We zijn het niet geheel eens met de conclusies van de Onderwijsinspectie, bijvoorbeeld over wanneer je van studenten een extra bijdrage mag vragen. Daar is de wet onduidelijk over. Maar we hebben toch tot een aantal aanpassingen besloten, in het belang van onze studenten.”

vlag-RSM

Lees meer

Dure RSM-masters in strijd met de wet

Studenten hebben jarenlang een te hoog collegegeld betaald voor twee masters van de RSM.…

Aanpassingen

Zo betalen huidige studenten voor de parttime master Bedrijfskunde vanaf september het reguliere collegegeld van 2.083 euro in plaats van 17.000 euro per jaar. Zaken als een studiereis en extra studiemateriaal, die voorheen in die 17.000 euro zaten, worden optioneel. Studenten hoeven daar niet verplicht aan mee te doen en kunnen de master ook volgen zonder extra uitgaven. “Voor komend jaar heeft dit geen gevolgen voor het programma”, vertelt Schouten. Maar de faculteit overweegt om vanaf 2020 aanpassingen te doen.

Schakelprogramma

Ook met de Master in Management, een bedrijfskundemaster voor studenten die geen bedrijfskundebachelor hebben gedaan, had de inspectie problemen. Dat programma kende een hogere studielast dan toegestaan: 90 in plaats van 60 ECTS. “Deze master is speciaal voor studenten die geen achtergrond in de Bedrijfskunde hebben, dus die krijgen extra vakken om ze de basisprincipes bij te brengen.” Die ‘foundation’, zoals de RSM het noemt, was door het programma heen gewoven, maar wordt nu losgetrokken en aangeboden als een soort pre-master of schakelprogramma. “Maar hoe dat er tot in detail zal uitzien, weten we nog niet.”

Master geannuleerd

Vorige maand besloot de RSM, vooruitlopend op het rapport van de Onderwijsinspectie, al om de master Finance & Investments Advanced per 1 september 2019 niet meer aan te bieden. Ook voor die master geldt dat studenten te veel betaalden: 8.000 euro bovenop het wettelijk collegegeld. Het annuleren van de master heeft voor huidige studenten geen gevolgen, aldus Schouten. Zij kunnen hun master gewoon afronden. Studenten die zich al hadden ingeschreven voor de master voor komend collegejaar, dat zijn er vijftig, kunnen deelnemen aan de reguliere master Finance & Investments en krijgen een aanvullend honoursprogramma aangeboden.

Compensatieregeling

Minister Ingrid van Engelshoven pleitte voor een compensatieregeling voor huidige en voormalige studenten van Finance & Investments Advanced en de parttime master Bedrijfskunde. Of er zo’n regeling komt, weet de faculteit nog niet. Schouten: “We hopen daar over een week of drie meer duidelijkheid over te kunnen geven.”

Ondertussen heeft de RSM een informatiepunt geopend, waar alumni, huidige en toekomstige studenten terecht kunnen met vragen over de drie masters uit het rapport van de Onderwijsinspectie. Dat informatiepunt is telefonisch (010-4081010) of per mail ([email protected]) te bereiken.

Jubileumquiz-foto-RSM

Lees meer

Minister: Erasmus Universiteit moet studenten compenseren voor torenhoog collegegeld

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft jarenlang een veel te hoog collegegeld gevraagd…