Zes Rotterdamse masters krijgen zelfs nul sterren in de keuzegids, dat houdt in dat het volgens de gids zwakke masters zijn. Tegenover de slechte beoordelingen staan zes Rotterdamse masters die het predicaat topopleiding krijgen. Deze masters behoren tot de beste van Nederland.

De Keuzegids is een jaarlijks terugkerende onafhankelijke vergelijker van opleidingen. De beoordelingen van studies zijn gebaseerd op studentenbeoordelingen uit de Nationale Studente Enquête (NSE) en expertoordelen van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Laatstgenoemde telt voor twintig procent mee. De NSE voor tachtig procent.

De masters met de hoogste beoordeling zijn de master Arbeidsrecht van de Erasmus School of Law (ESL) en de researchmaster Philosophy and Economics. Zij krijgen allebei vijf sterren en 87 van de honderd punten. De slechtst beoordeelde masters zijn de master Zorgmanagement (Erasmus School of Health Policy & Management) met 38 punten en de master Fiscaal Recht (ESL) met slechts 32 punten en beide nul sterren.

Ook in vergelijking met andere universiteiten scoort de EUR relatief laag, alleen de Universiteit van Amsterdam scoort slechter. “Kritiek van de studenten richt zich voornamelijk op een gebrekkige begeleiding en problemen met faciliteiten”, licht een medewerkster van de Keuzegids toe. In de Keuzegids voor bacheloropleidingen afgelopen najaar scoorde de Erasmus Universiteit ook al slecht.

Kanttekening

De Erasmus Universiteit laat via een woordvoerder weten ‘trots te zijn op de opleidingen die goed scoren in de Keuzegids’. “Maar we zijn natuurlijk niet blij als een opleiding relatief minder goed wordt beoordeeld.” Ze nemen het onderzoek serieus en ‘werken constant aan verbetering en vernieuwing van het onderwijs’. Ook werkt de EUR ‘hard aan het creëren van nog meer en betere studieplekken’.

Wel plaatst de EUR ook een kanttekening bij de methodiek van de Keuzegids. “De Keuzegids vergroot kleine verschillen uit. Als je in de Keuzegids 0 of 1 ster scoort, wil dat niet meteen zeggen dat de master zwak of matig beoordeeld wordt door studenten. Het zegt dat de beoordelingen lager liggen dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast is de NSE in 2018 afgenomen, in de tijd dat het Polakgebouw dicht was.” Dat heeft er volgens de woordvoerder toe geleid dat de universiteit slecht scoort op studiefaciliteiten.

Hoofdredacteur van de Keuzegids, Bas Belleman, zegt dat de scores inderdaad relatief zijn. “We vergelijken. Een voorbeeld is de score op het ‘programma’. De gemiddelde score is 3,86 (op een 5-puntsschaal, red.). Alle scores in de NSE onder de 3,18 krijgen drie minnen. Alle scores boven de 4,27 krijgen twee plusjes.”

Neemt niet weg dat de EUR lager scoort dan gemiddeld. “Een laag beoordeelde opleiding zou natuurlijk zeggen: wij zijn goed, alleen zijn de anderen beter. Prima, maar ik vrees dat je dan miskent welke verschillen er zijn in de waardering van het onderwijs door studenten en deskundigen.”

Lees 4 reacties