In de open brief reageren 225 wetenschappers van Nederlandse universiteiten op de overwinningsspeech die FvD-voorman Thierry Baudet gaf na de Provinciale Statenverkiezingen vorige week dinsdag, en op het ‘meldpunt indoctrinatie op scholen en universiteiten’ dat het FvD onlangs opende.

Samenzwerings-achtige sfeer

“In zijn speech na de verkiezingen vorige week dinsdag, heeft Baudet gezegd dat ‘wij’ en ‘onze boreale wereld’ worden ‘kapotgemaakt’ en ‘ondermijnd’ door ‘onze universiteiten, onze journalisten, door de mensen die onze kunstsubsidies ontvangen en die onze gebouwen ontwerpen’”, schrijven de wetenschappers in hun open brief. “Zo creëert Baudet een samenzwerings-achtige sfeer waarin academici, journalisten, kunstenaars en architecten verdacht worden gemaakt en zelfs a priori schuldig worden bevonden aan het ‘kapotmaken’ van zijn ideale samenleving. Op deze manier worden wetenschappers en opiniemakers als vijand van de bevolking geportretteerd.”

Alternatieve geschiedschrijving

Over het ‘indoctrinatie-meldpunt’ van de partij schrijven ze: “Aangezien Baudet klimaatwetenschap afwijst en een alternatieve geschiedschrijving op basis van nationale trots propageert, is het duidelijk dat dit initiatief niet werkelijk is geïnteresseerd in het verminderen van vooringenomenheid aan universiteiten en scholen.” Ook wijzen ze op een recent onderzoek van de KNAW, dat concludeerde dat er geen gevaar is voor zelfcensuur op universiteiten door een gebrek aan diversiteit in politieke perspectieven.

Populistisch-rechts

Verder refereren ze aan de opkomst van populistisch-rechts elders ter wereld: Bolsonaro, Trump, Orban en Erdogan. “Lijsten van ‘verdachte’ academici, het publiekelijk in diskrediet brengen van wetenschappelijke kennis en politieke aanvallen op financiering van onderwijs en onderzoek worden gebruikt om de ruimte voor kritisch debat te vernauwen, minderheden en vrouwen verder te marginaliseren en de macht van de eigen partij te consolideren.”

De wetenschappers willen met hun brief een duidelijke boodschap afgeven: “Onze samenleving zal geen enkele politieke inperking op de vrijheid tot kritisch academisch onderzoek en onderwijs accepteren.”

Lees één reactie