Als we naar de bus lopen, trekt Julia de banden van haar rugzak nog even wat strakker aan. “Ik had aan het begin van het jaar steeds een leuke handtas mee en een katoenen tas voor alle wetbundels en dikke studieboeken. Dat was niet praktisch, dus heb ik voor kerst een praktische, stevige rugzak gevraagd.” Na de busrit stappen we in Schiedam over op de metro richting de Kralingse Zoom. Julia kijkt reikhalzend uit naar de nieuwe metroverbinding tussen Rotterdam en Hoek van Holland, maar deze Hoekse Lijn loopt steeds meer vertraging op. “Dan kan ik hier instappen, en om de hoek van de campus uitstappen. Lezen en tegelijkertijd rustig ontbijten, zonder te moeten overstappen. Heerlijk.”

Niet dat ze die reis het komende half jaar veel zal maken, want Julia heeft geen aanwezigheidsplicht meer bij de rechtenstudie. Tot september natuurlijk, als ze opnieuw start. Waarom is die herstart nodig? Haar studieadviseur heeft wel een idee: Julia werkt momenteel vrij veel, zeker voor iemand die fulltime studeert. Twintig uur in de week werkt ze bij FloraHolland in Naaldwijk, en ze geeft ook nog vier uur bijles in de week. “De studieadviseur zei al dat dat te veel was, iemand met deze studie zou beter maximaal een dag kunnen werken en het liefst in het weekend.” Eigenlijk was Julia vastberaden om alles op alles te zetten om het jaar te halen, tot een vriendin vertelde over de verzwaarde compensatieregeling. Onvoldoendes onder een 5 mogen tegenwoordig niet meer gecompenseerd worden.

Julia Federowicz
Als de Hoekse Lijn tot aan Hoek van Holland rijdt, is overstappen in Schiedam niet meer nodig. Beeld door: Tessa Hofland

Hoek van Holland

Teleurgesteld is Julia zeker. “Maar ik ben me er ook van bewust dat ik niet als enige stop om volgend jaar opnieuw te beginnen. Veel bekenden doen dit ook, en ergens geeft het me toch wat hoop.” Haar ouders steunen haar, en Julia is ze daar heel erg dankbaar voor. De rest van dit collegejaar wil Julia vooral veel werken. “Zodat ik volgend jaar – en hopelijk een deel van het tweede jaar – niet hoef te werken en mezelf volledig op mijn studie kan richten.”

Julia Federowicz

Lees meer

Eerstejaars Julia: ‘Die rechtenstudie valt vies tegen’

De duizenden eerstejaars studenten van de EUR zitten allemaal vol dromen, ambities en…

Bij het vorige gesprek had Julia nog bruin haar, nu is het behoorlijk rood. “Nou, dit was dus helemaal niet de bedoeling”, lacht de rechtenstudent nadat ik haar een compliment over haar nieuwe haarkleur heb gegeven. Julia wilde ‘Kylie Jenner-blond haar’. Witblond. Het werd na twee keer verven ‘pisgeel’ en toen gaf ze het op, dan maar weer een bruine verf erover. En die combinatie leidde uiteindelijk tot deze rode gloed.

“Sorry dat we niet bij mij thuis konden afspreken”, zegt Julia nadat we zijn gaan zitten in bij restaurant Mijn Torpedoloods in Hoek van Holland, vlak bij het busstation. Je kunt er ook terecht voor trouwerijen en wining&dining. Wij houden het bij een cappuccino. “De badkamer wordt momenteel verbouwd.” Afgelopen zomer is het gezin Federowicz van Rotterdam-Ommoord naar de badplaats in de verste uithoek van de gemeente Rotterdam verhuisd. Haar 7-jarige zusje vindt het heerlijk in Hoek van Holland, maar Julia mist het bruisende Rotterdam. Waar in de stad altijd wat te doen is, zo rustig is het in Hoek van Holland. Al vindt ze haar (nog relatief nieuwe) werk in Naaldwijk écht heel erg leuk, en dat is ‘maar’ 30 tot 40 minuten fietsen. “Valt enorm mee.”