Wat doet een Young Selector voor IFFR?

“We organiseren twee filmevenementen rond een bepaald thema dat jongeren aanspreekt. Eentje voor, en één tijdens het festival. Dat was in ieder geval het originele plan, al snel kregen we meer contacten en hebben we uiteindelijk ook met het Student Hotel samengewerkt voor een extra evenement. Het IFFR geeft ons een budget en deze globale opdracht. Ze willen zo tegelijkertijd jonge filmmakers de kans geven om ervaring op te doen, maar ook een jonger publiek te trekken.

“Het is eigenlijk de beste bijbaan die ik ooit heb gehad! We doen alles zelf; van het kiezen van relevante films tot de randprogrammering en de afterparty. Voor ons eerste evenement, dat al plaatsvond voor aanvang van het festival, hebben we het hele IFFR-archief doorgespit, en uiteindelijk de Deense film Pojkarna (Girls Lost) gevonden. Deze film gaat over drie meisjes die een magische bloem vinden waardoor ze ’s nachts in jongens veranderen. Na de screening hadden we een panelgesprek met ervaringsdeskundigen over genderidentiteit.

“Op 1 februari organiseren we ons tweede evenement in KINO, een screening van de film Beats, over twee jongens uit de illegale rave scene van Schotland. We gaan na de film in gesprek met een aantal mensen uit de Rotterdamse scene in de jaren negentig en nu.”

Waarom kozen jullie voor deze films?

“Dit jaar kozen we voor het thema Seeking Identity. Het is een thema waar bijna iedere jongere in onze tijd wel mee bezig is, en geeft ons ruimte om inhoudelijk in te gaan op diepere vragen in de films die we hebben gekozen.

“Zo draait het verhaal van Beats om twee jongeren die hun identiteit ontlenen aan illegaal raven. Je ziet dat een van hen hier al onderdeel van is, terwijl de ander eigenlijk constant zijn best moet doen om bij de groep te kunnen horen omdat zijn ouders dit niet willen. Tegelijkertijd is hun zoektocht naar identiteit sterk afhankelijk van het afzetten tegen de burgerlijke samenleving en de wet, wat veel spanning veroorzaakt in de film.

“Het is een interessant gesprek omdat ook in Rotterdam nog steeds veel jongeren hun identiteit ontlenen aan bijvoorbeeld de technoscene. Al zijn die technofeesten inmiddels legaal en massaal georganiseerd in de Maassilo, het afzetten tegen de mainstream blijft belangrijk.”

Wat is je leukste ervaring op IFFR tot nu toe?

“Dat was sowieso ons interview met de regisseur van Beats, Brian Welsh. Ik vind het sowieso te gek dat ik via IFFR ineens de grootste filmmakers tegenkom. En ze nemen ook gewoon de tijd voor een goed gesprek en advies aan jonge filmmakers.

“Welsh in het bijzonder was zo rustig en kalm, en liet totaal geen ego of grootheidswaanzin zien. Hij was verrassend genoeg ook heel geïnteresseerd in ons en wat wij doen. Hij was blij dat we het gesprek met jongeren over identiteit aangingen, en vond dat we dit thema uit de film goed hadden begrepen. Zo vond hij het heel fijn dat wij het universele gevoel van saamhorigheid en vriendschap en het afzetten tegen de mainstream uit de film haalden.”

Heb je nog last minute tips voor medestudenten?

“Ons evenement is helaas al uitverkocht, maar er zijn gelukkig nog superveel goede opties. Zo is er de film Shadow over martial arts die ik heel gaaf vond. Ook Another Day of Life is heel tof en ik kijk erg uit naar A Land Imagined.”