Dinsdagavond was een informatieavond van de tweejarige deeltijdmaster Bedrijfskunde aan de Rotterdam School of Management (RSM). De universiteit vraagt naast de jaarlijkse 2.000 euro collegegeld nog eens 30.140 euro voor twee jaar.

Brood, koekjes en kleinschalig onderwijs

Volgens de universiteit vergoeden ze met de ‘onderwijsvergoeding’ extra gemaakte kosten. Van Wijk, naast presentator van de avond ook academisch directeur van de opleiding, noemt ‘catering, broodjes, koekjes, docenten die in de avond kleinschalig onderwijs geven en een buitenlandse reis’, als extraatje die de deeltijders wél en gewone Bedrijfskundestudenten niet krijgen.

Maar zoveel geld vragen voor een opleiding die als gewone master geregistreerd staat, mag volgens minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) niet. Daarom doet de onderwijsinspectie onderzoek, dat in maart af moet zijn. Blijkt dat ze gelijk heeft, dan kan het zijn dat de universiteit het bedrag naar beneden moet bijstellen en misschien zelfs alumni moet terugbetalen.

Iets gemist

Wat vinden de potentiële studenten en alumni zelf van het rumoer over hun 17.000 euro per jaar kostende master? De eerste vraag van de avond maakt in ieder geval wat los bij het luisterend publiek. Een ongeruste deelnemer vraagt: “Ik merk dat ik iets gemist heb, wat heeft er überhaupt in de media gespeeld over deze master? Kunt u dat in drie zinnen toelichten?” Er klinkt instemmend gemompel.

Van Wijk benadrukt: “Wij zijn van mening dat je als aankomend student prima de keuze hebt tussen de master bedrijfskunde voltijd en de master deeltijd*. Het curriculum is hetzelfde, de deeltijdmaster heeft alleen een aantal extra’s. Als je kiest voor de laatste optie, moet je wel meer betalen.” Op vragen over de gevolgen van het inspectieonderzoek kan hij niet vooruitlopen.

Zorgen over kwaliteit

Na afloop staan drankjes en hapjes te wachten op de bezoekers. Rogier (26) en Ton (27) (Vanwege hun werkgever geen achternaam, MdH) geven onder het genot van een biertje toe dat ze niets wisten van de commotie. “Ik maak me vooral zorgen dat de kwaliteit van de master achteruitgaat, als ze geen extra geld mogen vragen. Kennelijk hebben ze het geld nodig om het tot dit kwalitatief zeer goede niveau te brengen. Of er moet een enorm verdienmodel achter zitten, maar dat kan ik me niet voorstellen.”

Ze maken zich geen zorgen over de financiering van de smak geld, net zoals de meeste bezoekers. “Wij hebben een baan (drie jaar werkervaring is een vereiste voor de master, red.). Ik ben van plan met mijn baas in gesprek te gaan hierover, ik heb goede hoop dat hij een gedeelte mee wil betalen. Daarnaast zijn er nog andere opties. Het is aftrekbaar van je inkomen en via DUO is een lening aan te vragen.”

Uitstel van betaling

Aanwezige alumnus Sabine Gerritsen vertelt dat ze de studie uit eigen zak financierde. Het was een behoorlijke ‘investering’ maar dat was het waard, omdat de master goed aangeschreven staat. “En stel je komt wel in de financiële problemen, dan is de universiteit flexibel. Een meisje uit mijn jaar is bijvoorbeeld ontslagen, die heeft uitstel van betaling gekregen”, legt ze uit.

Voor de vraagsteller aan het begin zou het wel uitmaken. “Ik werk voor een mkb’er”, vertelt de 54-jarige man die niet bij naam genoemd wil worden. “Voor mijn baas is het een behoorlijk bedrag, ik ben bang dat die dat niet kan betalen. Zeker als je ziet dat een LOI-traject waarmee je een Master of Business Administration kunt halen, 2000 euro kost”, lacht hij.

*Naschrift redactie:

RSM laat weten dat het ook mogelijk is om een reguliere voltijdsmaster aan de faculteit in deeltijd te volgen. Een student volgt dan een master naar keuze waarbij de vakken over twee jaar zijn verdeeld en gewoon overdag college wordt gevolgd. De student betaalt per jaar het wettelijk collegegeld en krijgt geen extra’s zoals in de beschreven parttime master Bedrijfskunde die in de avonduren wordt gegeven.

Lees één reactie