Studenten van de deeltijdmaster bedrijfskunde van de Rotterdam School of Management (RSM) zijn 34.000 euro kwijt aan de tweejarige opleiding. Dat is 17.000 euro per jaar, en daarmee fors meer dan het wettelijk collegegeld van 2.060 euro dat de opleiding in rekening mag brengen. RSM hanteert al jaren dit hogere tarief vanwege het andere karakter van de opleiding en de ‘aanvullende kosten’ die dit met zich meebrengt.
De voorinschrijving voor de parttime master Bedrijfskunde die start in september 2019 sluit op 7 december.

Inspectie nog in voorbereidende fase

Volgens een woordvoerder van de Inspectie bevindt het onderzoek zich nog in een ‘voorbereidende fase’. De vertraging wijt hij aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden: inspecteurs vielen uit wegens ziekte of werden ingezet voor andere zaken. De inspecteurs zijn van de zomer al wel langs geweest in Rotterdam, liet RSM in september weten. “We hebben aangeleverd materiaal besproken en wachten nu op eventuele vervolgvragen en/of terugkoppeling vanuit de Inspectie”, mailde de woordvoerder. RSM ziet ‘geen reden om het tarief te herzien’.

Heel simpel

Tweede Kamerlid Frank Futselaar (SP) begrijpt er weinig van. “De situatie is heel simpel: het mag gewoon niet. Een universiteit mag best een private tak hebben met dure opleidingen, maar die mogen ze niet financieren met publiek geld. Ik snap niet wat er überhaupt te onderzoeken valt.” Collega-Kamerlid Harry van der Molen van regeringspartij CDA is eveneens benieuwd waarom het onderzoek zoveel tijd in beslag neemt. Hij wil de minister om uitleg vragen.
Net als de Kamerleden vindt ook Brechje Keukens van het Landelijk Studenten Rechtsbureau de zaak helder: de Erasmus Universiteit overtreedt volgens haar de wet. “Gedupeerde studenten kunnen zich bij ons melden.”

Private of publieke opleiding?

Hoge tarieven zijn geen uitzondering bij businessopleidingen. Nyenrode University en Tias Business School vragen soortgelijke bedragen, maar in tegenstelling tot RSM zijn dat private instellingen en formeel staat de parttimer master van RSM niet geregistreerd als particuliere opleiding, maar heeft dezelfde administratieve status als de gewone voltijd opleiding Bedrijfskunde.