Het thema van het Caribbean Student Congress is Reach out. Lezingen als ‘Wat nou succes?’ van acteur en cabaretier Jandino Asporaat en ‘Succesvolle Antillianen in Rotterdam’ van psychiater David Vinkers moeten studenten inspireren om hun kansen te grijpen. “We willen laten zien dat iedereen het ver kan schoppen, ongeacht je achtergrond”, vertelt Petrus. “Studenten met een Caribische achtergrond hebben vaak het idee dat ze een stap achterlopen op de rest.” Caribische studenten krijgen vaak het idee dat ze niet aangenomen worden voor een baan door hun achtergrond, legt Petrus uit. “Die mindset willen we veranderen. Ga erop uit, bouw een netwerk op, dan maak je echt wel een kans.”

De organisator van het evenement is Stichting Caribische Belastingwinkel. Voorzitter Germaine Rekwest is de bedenker van het congres. Ze werkt daarnaast bij Erasmus School of Law als coördinator van het vak Caribisch Fiscaal Recht. “We zien bijvoorbeeld in de fiscale sector dat Caribische studenten steeds meer kans maken op een baan”, zegt Petrus. “Zo was ik vorige week bij een van de sponsoren die het diversiteitsbeleid bovenaan de agenda heeft gezet, het Ministerie van Financiën.” Daar zag Petrus dat het personeel nu nog overheersend ‘wit’ is, maar dat ze voornemens zijn omdat te veranderen. “De samenstelling bij mijn studie Fiscaal Recht is superdivers. Caribische studenten, islamitische studenten, van alles, maar op de werkvloer zie je dat nog niet terug.” Aan het aanbod van personeel ligt het volgens de studente ‘zeker niet’.

De ogen bij bedrijven lijken geopend, zo menen de organisatoren van het Caribbean Student Congress. Nu willen zij de studenten inspireren om hun kansen te pakken. Momenteel zijn 80 van de 120 kaarten verkocht. De aanmeldingen komen vanuit heel Nederland. “Maar er is dus nog plek genoeg. Iedereen is welkom.”