Trouwen met haar Nederlandse vriend of een Italiaans paspoort aanvragen, dat waren Isabelle’s opties om haar studie in Rotterdam betaalbaar te houden. De Braziliaanse is gek op haar Eelco, maar trouwen ging de 21-jarige toch een stap te ver. “Mijn betovergrootvader uit 1888 was een Italiaan, als ik dat kon aantonen, kon ik een Italiaans paspoort krijgen. Voor Europeanen is het veel goedkoper om in Nederland te studeren dan voor mensen van buiten Europa.” Het papierwerk rondkrijgen duurde ruim een jaar. “Het was niet eenvoudig, maar ik ben nu wel extra gemotiveerd voor mijn studie. Genieten van het studentenleven heb ik tijdens mijn studie Psychologie in Brazilië al gedaan, nu moet ik zorgen dat ik dit goed doe. Wat ook enorm helpt, is dat als ik geen herkansingen heb, ik mijn familie kan opzoeken in juli.”

Isabelle Lins Pereira

Lees meer

‘Studeren in Rotterdam is vast de beste keuze van mijn leven’

De duizenden nieuwe studenten van de EUR zitten allemaal vol dromen, ambities en mooie…

Eelco en Isabelle hebben elkaar ontmoet in Brazilië. Hij was op reis en ze hadden allebei Tinder openstaan. Het was een match én het klikte. Toen Isabelle later met haar vader door Europa reisde, sprak ze af met Eelco in Amsterdam. “Ik viel niet alleen als een blok voor hem, maar ook voor het Nederlandse onderwijssysteem en zeker ook voor Rotterdam. Ik droomde er al jaren van om in het buitenland te studeren en Nederland leek de juiste plek.”

Het is wel erg wennen in Nederland. Na de Copacabana is Krimpen aan den IJssel soms best een shock. “Ik kom uit een enorm bruisende stad. Er is altijd wel iets te doen, er zijn altijd mensen op straat. In Krimpen aan den IJssel zijn de straten soms leeg. Het voelt dan aan als een spookstad.” Rotterdam was te duur voor het koppel, dus zo was de keuze snel gemaakt. “Wel echt jammer dat de zee zo ontzettend ver is!”

De internationale bachelor Psychologie is precies waar Isabelle op hoopte. “Studenten moeten hier actiever en zelfstandiger zijn. We moeten in de lessen bijvoorbeeld discussiëren. Op mijn oude universiteit moesten we vooral zitten en luisteren, niet zo eenvoudig voor een adhd’er als ik. Opmerkingen maken of vragen stellen in college is hier iets positiefs. Daar was je een show off en begonnen medestudenten te lachen.” Ook het onderwijs is totaal anders in Rotterdam, zo vertelt Isabelle. Op de EUR is de insteek veel wetenschappelijker. “Freud was alles op mijn oude opleiding, het was veel filosofischer.” Isabelle heeft voor dit jaar nog één wens: sneeuw. Ze heeft het wel gezien in Winterberg, maar ze wil het eens zien sneeuwen en wil dan door de verse, krakende sneeuw lopen. “Ik hoop enorm op een witte kerst.”