Tristan Calon

Lees meer

‘Ik zou deels met de boot naar de campus moeten’

De EUR verwelkomt ook dit jaar weer duizenden nieuwe bachelor-studenten. Allemaal vol…

Waarom heb je voor deze studie gekozen?

“In Brazilië heb ik al tweeënhalf jaar Psychologie gestudeerd en onderzoek gedaan in de sociale psychologie. Ik geloof dat psychologie een onmisbaar hulpmiddel is in deze directe wereld. De dagelijkse drukte en taken zorgen ervoor dat mensen hun emoties verbergen of aan de kant schuiven. Psychologie helpt om mensen en relaties beter te begrijpen, en zorgt er bovendien voor dat mensen meer zelfkennis krijgen.”

Waarom heb je voor de EUR gekozen?

“Toen ik in Brazilië mijn Nederlandse vriend ontmoette, ben ik gaan zoeken naar een studie in Nederland. Ik ben niet alleen verliefd geworden op hem, maar ook op het Nederlandse onderwijssysteem. Studenten moeten hier actief en zelfstandig zijn, dat vind ik geweldig. Mijn vorige universiteit was veel traditioneler en de EUR klinkt juist uitdagend. De universiteit staat goed bekend, en ligt in een multiculturele stad als Rotterdam. Kortom: ik ben er vrij zeker van dat ik de beste keuze van mijn leven heb gemaakt.”

Ga je in Rotterdam wonen?

“Ja, en niet alleen omdat mijn vriend hier vandaan komt. Het is ook een stad waarin ik mezelf wel zie wonen. Rotterdam heeft een fijne vibe met de mooie skyline, hoge gebouwen en interessante achtergrond. De Rotterdammers zelf vind ik ook echt fantastisch: ze zijn grappig en open minded. En je vindt hier zoveel verschillende soorten restaurants uit verschillende landen.”

“Ik kijk al uit naar de winterse dagen rond kerst met alle lichtjes en de magische sfeer die ik erbij verwacht. In de zomer heb je natuurlijk het Zomercarnaval waarin allerlei culturen samenkomen. En ik hoop op zomerse dagen in Hoek van Holland, want natuurlijk heb ik al gezocht waar hier het strand is.”

Wat verwacht je van je eerste jaar op de EUR?

“Ik verwacht een mix van emoties. Aan de ene kant is het droom die werkelijkheid wordt, aan de andere kant ben ik ver van mijn familie. Het is een nieuw land, nieuwe universiteit, nieuwe cultuur, nieuwe vrienden, nieuwe woonsituatie. Het zijn veel veranderingen, maar ik denk dat ik het aan kan. ”

Wat zijn je goede – of juist niet zo goede – voornemens voor je eerste studiejaar?

“Goede cijfers halen, maar belangrijker vind ik nog dat ik leer en ervaringen opdoe. Studeren aan een Nederlandse universiteit is hard werken, dus ik vermoed dat ik veel tijd kwijt ben aan mijn studie. Dat zal ik goed moeten inplannen, want mezelf opsluiten lijkt me niet de gezondste manier om het studentenleven door te komen. Bovendien wil ik lessen nemen in een vechtsport, dans en ook wil ik Nederlands leren. Ik spreek het al een beetje, maar dat wil ik graag verbeteren met een ‘taalbuddy’. Hopelijk lukt het om enkele nieuwe, goede vrienden te maken. Laat ik als aanvulling daarop nog zeggen dat ik ook erg benieuwd ben naar het Rotterdamse nachtleven en de Rotterdamse feestjes.”