ErasmuseSports_AlwinKnop_UB_JackParker1

Meer over Erasmus eSports

‘Competitief gamen vereist even veel aandacht als Formule 1 racen’

Leden van studentensportvereniging Erasmus eSports konden deze week voor het eerst samen…

Voor de mensen die er nog nooit van gehoord hebben, leg eens in één minuut uit wat League of Legends is?

Jan-Willem: “Het is een vijf-tegen-vijf, moba online game…”

Moba wat?

Alwin: “Multiplayer online battleground arena. Het is altijd hetzelfde speelveld, maar jij bepaalt wat er op het veld gebeurt. Elk team heeft in één hoek van het speelveld een basis. Van de ene basis naar de andere lopen drie wegen, de lanes. Het doel van het spel is om de nexus, het centrum van de basis van de tegenstander, te vernietigen. Om te kunnen winnen moet je gold verzamelen en torens op de lanes vernietigen. League of Legends is veruit het grootste spel ter wereld. Er zijn ongeveer 120 miljoen spelers. Vooral in Azië is het heel groot, in Europa is misschien Fortnite iets groter.”

league-of-legends-13
Alwin Knop, Jan-Willem van Wingerden en bestuursleden Charlotte van Deusen & Esra Balaban. Beeld door: Elmer Smaling

‘Wij moesten vooral niet doodgaan, dan deed Jan-Willem het werk wel’

Alwin Knop

Er gaat heel veel geld om in League-of-Legendscompetities. Vinden jullie het ook topsport?

Jan-Willem: “Ik denk het wel. Je moet het vergelijken met schaken, het is een intensieve denksport. Alleen dan speel je dit op een computer. Elke stap die je in het spel zet, heeft duizend verschillende uitkomsten. En je speelt tégen iemand. Dus je moet nadenken over: wat denken zij, welke strategie hebben zij. En daar moet je weer op reageren. Hoe verder je komt in het spel, hoe belangrijker vooruitdenken wordt.”
Charlotte: “Je moet in elk geval niet te snel tilten.”
Jan-Willem: “Dat is een term uit poker. Soms heb je wel eens pech. Dan kun je in een bui raken waarin je beter je best wilt doen, maar dan ga je het eigenlijk alleen maar slechter doen omdat je te snel wil.”
Pepijn: “Je kiest daarom je team ook heel zorgvuldig, haast nog eerder op basis van persoonlijkheid dan op kwaliteiten. Want je moet elkaar er echt doorheen slepen. Dat is heel belangrijk.”

Was het makkelijk om te kwalificeren voor het WK?

Alwin: “We hebben meteen in ons eerste seizoen de Dutch College League gewonnen. In de finale speelden we tegen Eindhoven, dat zijn een beetje onze aartsrivalen geworden.”
Jan-Willem: “Het ging relatief makkelijk. We hebben een keer verloren, maar dat was door domme fouten. Maar we speelden met veel vertrouwen.”
Alwin: “Het ging vooral makkelijk omdat Jan-Willem in zijn eentje tegen iedereen tekeer ging. Hij is echt een klasse beter dan de rest. Wij, de andere spelers, moesten vooral niet doodgaan, dan deed hij het werk wel. Uiteindelijk hebben we de finale met 3-1 gewonnen.
Jan-Willem: Dat was echt chaos, zo blij waren we!”
Charlotte: “Toen mochten we naar Taiwan!”

league-of-legends-12-v2
Alwin Knop in een spelletje League of Legends. Beeld door: Elmer Smaling

‘Ik speel dus 55 uur per week. Om dat te kunnen doen heb ik mijn studie een jaartje stil gezet’

Jan-Willem van Wingerden

Hoeveel tijd besteed je eraan?

Jan-Willem: “Ik speel in de Duitse ‘eerste divisie’, het tweede niveau dus, net onder de echte profs. De profs mogen niet meedoen aan dit WK. Bij ons in de competitie gaan ze uit van 40 uur per week solo trainen en dan drie uur per avond, vijf dagen in de week heb ik nog teamtraining. Ik speel dus 55 uur per week. Om dat te kunnen doen heb ik mijn studie Sportmarketing en Management een jaartje stil gezet.”
Friso: “Ik maakte vroeger zo’n 25 uur per week, toen speelde ik ook op semi-professioneel niveau. Nu speel ik veel minder. Door mijn studie heb ik daar niet zo veel tijd meer voor.”
Alwin: “Ik speel wel veel meer, maar ik heb gewoon niet zoveel talent als Friso en Jan-Willem. Ik vind het wel leuk, het is een hobby.”

Wat gaat er gebeuren in Taiwan?

Alwin: “Dat wordt enorm. We spelen in een stadion voor tienduizend mensen. Het lijkt een beetje op Ahoy, maar dan nog groter. Het spelershotel is een wolkenkrabber midden in het centrum.”
Charlotte: “We vliegen op de hoofdstad Taipei, en dan pakken we daar de bullettrain naar het zuiden, dus dan doen we iets van 480 kilometer in anderhalf uur. In Kaohsiung zitten dan andere spelers in dat enorme hotel. Alles wordt betaald door de sponsors.”
Alwin: “En dat terwijl we helemaal niet zo verschrikkelijk goed zijn. Over een paar jaar ga je waarschijnlijk de allerbeste spelers op de beste locaties zien, als de markt helemaal ontwikkeld is. Dit is echt een bijzondere kans voor ons.”
Jan-Willem: “Sommige landen zijn nog veel beter.”

Zijn jullie dan niet kansloos op het WK?

Alwin: “Nee, er zijn ook wel mindere landen, zoals Zuid-Afrika en Senegal. Maar het team van Korea bijvoorbeeld, dat vorig jaar wereldkampioen werd, doen nu allemaal met de profs mee.”

Hoe hoog gaan jullie eindigen?

Jan-Willem: “Ik denk dat we met een gunstige loting de groepsfase wel doorkomen. Er zitten er acht of tien in een groep en de bovenste vier door.”
Friso: “Uiteindelijk hopen we in de top-16 te eindigen.”

Het toernooi is op 9, 10 en de finale op 11 november, dan is duidelijk wie het WK in Taiwan gewonnen heeft. De belevenissen van het Erasmus Esports-team zijn te volgen op de Facebookpagina van de vereniging. De wedstrijden zijn live te volgen via Twitch.