“Als je iets doet, doe het dan goed. Zo sta ik in het leven”, vertelt Ruaira. “Amerika is volgens mij de plek waar je moet zijn als je het wil maken. Daarom wilde ik graag een internationale studie doen.”

Ze ambieert een carrière in New York of Los Angeles. Als de IBCoM-studente mocht kiezen, zou ze de nieuwe PR-medewerker van Justin Bieber worden. “Het is misschien afgezaagd, maar ik vind hem echt heel erg tof.” Als Bieber niemand zoekt, wil ze alsnog graag de PR in. “Het werken met influencers is een nieuw onderdeel van public relations. Het wordt steeds belangrijker en dus is er meer werk in. Ik vind dat een hele interessante ontwikkeling.”

Ruaira Maitimu

Lees meer

‘Ik voelde me direct thuis toen ik de campus opliep’

De duizenden nieuwe studenten van de EUR zitten allemaal vol dromen, ambities en mooie…

Voor de eerste dag van het collegejaar, en zeker voor de eerste dag van de Eurekaweek was Ruaira zo zenuwachtig dat ze er ziek van was. Ze kende niemand en was bang niet in de groep te passen. “Ik hoorde dat die week vooral zou draaien om de feestjes, en ik ben niet echt een party animal. Maar het was zo ontzettend gezellig. Ik mis het ook oprecht. Na die week ken je veel mensen en dat is een hele fijne basis voor het begin van je studie.”

Over die studie is Ruaira wat kritischer: het Engels van sommige docenten mag wel wat beter en soms wordt van een mug een olifant gemaakt. “Een gewoon gesprek is ineens interpersonal communication. Dan denk ik: wat een onzin. We hebben het gelukkig ook veel over media, sociale media en fancultuur, dat vind ik veel boeiender.”

Dat Ruaira het liefst vertrekt uit Nederland om een overzeese toekomst op te bouwen, schrikt haar ouders niet af. “Ze steunen mij enorm. Op financieel gebied kunnen ze dat alleen niet altijd. Snap ik volledig: ik heb nog een zusje en broertje, en studeren aan de universiteit is duur. Dat ik het zelf moet rooien, vind ik niet erg, maar het is behoorlijk pittig. Sommige boeken zijn al 150 euro per stuk.” Ze kan naar eigen zeggen goed sparen. Toch levert haar werk bij de bakker in Woerden niet genoeg op om alles te betalen. “Ik moet lenen en dat vind ik echt ontzettend erg. Het liefst zou ik geen studieschuld hebben. Daarom ben ik niet op kamers gegaan, want ik besteed mijn geld liever aan een uitwisseling naar Amerika.”