Van Engelshoven (D66) verraste bij de opening van het collegejaar vriend en vijand met haar aankondiging om het bindend studieadvies te versoepelen. Studenten zouden straks nog maar 40 van de 60 studiepunten moeten te halen om verder te mogen naar het tweede jaar. Veel universiteiten en hogescholen hanteren nu een strengere norm, bijvoorbeeld 50 punten. Op de EUR moeten studenten sinds 2012 in één keer hun propedeuse halen. Geneeskunde is de enige uitzondering.

“Ik was verbijsterd toen ik hoorde van de plannen”, liet EUR-hoogleraar Psychologie Henk van der Molen al weten. De Erasmus School of Social and Behavioural Sciences (ESSB) experimenteerde als eerst met N=N, toen was Van der Molen er decaan. “N=N is echt vooral in het belang van de student ingevoerd, maar ook goed voor de EUR. Het betekent niet alleen een hoger rendement, maar ook een hogere kwaliteit van het onderwijs. Ik hoop dus dat zowel de landelijke als de universitaire politiek hun werk zullen doen om de Minister van haar onzalige plannen af te brengen.”

Campus (46)

Lees meer

Afschaffen N=N? ‘Minister slaat de plank volledig mis’

Geneeskunde stopte vorig jaar al met N=N. Minister Van Engelshoven wil het nu overal…

Enthousiast

Studentenorganisaties reageerden enthousiast op de plannen om het bsa te versoepelen en ook de oppositiepartijen SP en GroenLinks waren verheugd. Zij vinden het maar niks dat een instelling studenten mag wegsturen als die niet genoeg punten halen.

Andere politieke partijen zijn sceptischer. Volgens Judith Tielen van coalitiegenoot VVD (33 zetels) kiest de minister voor middelmaat. Zij liet direct weten niets in het plan te zien. Het CDA (19 zetels) twijfelde hardop en blijkt nu inderdaad tegenstander. “Universiteiten en hogescholen moeten de ruimte hebben om zelf te bepalen waar ze de grens leggen”, zegt CDA Kamerlid Harry van der Molen desgevraagd.

'Slappe hap'

De PVV (20 zetels) is faliekant tegen. “De lat ligt al bijna op de grond”, zegt Harm Beertema van de PVV. Ook de driekoppige SGP-fractie is niet overtuigd: “Het is een beetje een slappe hap”, zegt Tweede Kamerlid Roelof Bisschop. Sommige studenten moeten eerst wennen en presteren niet meteen op topniveau. “Die ruimte moet er zijn”, zegt hij. Maar de twee-derde-minimumeis van de minister vindt hij te laag. “Die achterstand halen de studenten straks ook niet meer in. Dan zouden ze in het tweede jaar 80 punten moeten halen en dat gaat niet gebeuren”.

Daarmee komt het neekamp uit op 75 van de 150 zetels en heeft het plan van de minister dus vooralsnog geen meerderheid. Minister Van Engelshoven moet haar voorstel nog uitwerken, maar wil het plan nog voor de begrotingsbehandeling naar de Tweede Kamer sturen.